Economia 16/04/2020

El govern espanyol confirma que la renda mínima vital s'aprovarà al maig

L'ingrés busca reduir la pobresa extrema a Espanya i beneficiarà un milió de llars

Laia Forès
3 min
Un home sense llar demanant almoina en un carrer de Barcelona

MadridEl govern espanyol s'està accelerant al màxim per posar en marxa un dels acords de govern entre el PSOE i Unides Podem, la renda vital mínima. El ministeri de Seguretat Social fa temps que hi treballa i no preveia posar en marxa la mesura fins d'aquí uns mesos, però la crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus ha obligat l'executiu a accelerar el disseny de la mesura per posar-la en marxa abans del previst. El vicepresident de Drets Socials del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha assegurat que estarà enllestida -i es podrà començar a cobrar- al maig. És la data que havien apuntat aquest dimecres fonts del ministeri que dirigeix el líder d'Unides Podem.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha confirmat que "la voluntat" de l'executiu és aprovar-la el mes que ve, tot i que no n'ha ofert cap detall. A primera hora del matí, en una entrevista a la Cadena SER, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá ha explicat que el govern espanyol treballa “a marxes forçades” per poder posar en funcionament “com més aviat millor” l’ingrés vital mínim, però no havia volgut confirmar cap data més enllà d'apuntar, com ja va fer aquest dimecres, que es podria aprovar en qüestió de "setmanes". “Quan tinguem la data tancada l’anunciarem i la portarem al consell de ministres”, ha assegurat Escrivá.

Iglesias ha estat més concret i ha assegurat que el compromís del govern espanyol és que la renda mínima vital s'aprovi i es pugui començar a cobrar al maig. "Hi deixarem la pell perquè es pugui cobrar la prestació com més aviat millor. I el compromís que hem adquirit el president i jo és que sigui al mes de maig. Clar i català ho estic dient", ha afirmat Iglesias en una entrevista a La Sexta. A primera hora del matí, el líder de Podem ha escrit un missatge a Facebook en què adverteix que “hi ha centenars de famílies a Espanya que no podien esperar mesos” per cobrar l’ingrés vital mínim.

"Estem molt contents que el govern de coalició finalment hàgim acordat que en aquest país hi haurà un ingrés mínim vital aquest mateix mes de maig", ha escrit el vicepresident segon de l'executiu. "Permetrà també que molta gent mantingui una mínima capacitat de consum, que és imprescindible perquè l'economia es recuperi com més ràpid millor quan hàgim derrotat el virus", explica Iglesias.

Iglesias ha anunciat que hi ha reunions previstes per aquest dijous entre els equips de Drets Socials i de Seguretat Social per acabar de perfilar els detalls de la mesura. De fet, segons fonts properes al vicepresident segon, es podria anunciar avui mateix. Escrivá no ho ha descartat del tot, però ha assegurat que s'ha assabentat a través de la premsa de la suposada presentació aquest dijous de la mesura. A hores d'ara, la Moncloa no ha anunicat cap roda de premsa ni d'Escrivá ni d'Iglesias.

Pressió de Podem

La pressió d'Unides Podem perquè s'aprovi la renda mínima en plena pandèmia del coronavirus ha sigut màxima. Iglesias havia arribat a proposar un ingrés pont per posar en marxa immediatament per pal·liar els efectes econòmics de la crisi sanitària, que han afectat moltes famílies. Però la proposta havia topat amb el no d'Escrivá. A canvi, el ministeri de Seguretat Social es va comprometre a accelerar el disseny de la mesura, que tindrà caràcter permanent i serà compatible amb les ajudes autonòmiques.

El govern espanyol calcula que beneficiarà prop d'un milió de llars espanyoles -de les quals el 10% són famílies monoparentals- i tres milions de persones. "Aquesta no és una victòria del govern de coalició, ni tampoc d'Unides Podem; és una victòria de tots els col·lectius que durant molts anys han treballat per posar sobre la taula la renda mínima", ha escrit Iglesias a Facebook. Des d'En Comú Podem, el seu líder al Congrés, Jaume Asens, també ha subratllat la urgència de la prestació: "No podia esperar més temps perquè les conseqüències de la crisi del coronavirus tampoc esperen", ha dit en un vídeo missatge difós a la premsa.

stats