Laboral

Inspecció de Treball fa indefinits 23.000 empleats temporals

Les sancions proposades a empreses sumen més de 43 milions d'euros

2 min
El diputat de JxSí Roger Torrent

BarcelonaLa lluita contra el frau en la contractació va ser un dels cavalls de batalla de la Inspecció de Treball a Catalunya durant l'any passat. De fet, va permetre regularitzar 22.996 treballadors temporals a indefinits, cosa que suposa un increment del 106% respecte al 2020, any en què l'organisme tampoc va poder treballar amb normalitat perquè va esclatar la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha dit aquest dilluns, durant la presentació de les dades, que el 2021 va ser "més que positiu" tenint en compte la conjuntura socioeconòmica i la creixent petició externa d'actuacions, sobretot de denúncies, amb el volum d'activitat que això genera.

L'any passat, l'organisme va tancar 99.485 actuacions, de les quals 58.073 corresponen a la Inspecció de Treball de la Generalitat (també hi ha la de la Seguretat Social), cosa que representa un 5,7% més que el 2020.

La meitat de les actuacions estaven relacionades amb la seguretat i la salut, mentre que els temes laborals (28%) i l'ocupació i l'estrangeria (10%) van ocupar la segona i la tercera posició, respectivament.

També han pujat les infraccions proposades per la Inspecció de Treball, fins a 13.607, amb un import total de 43,35 milions d'euros, un 21% més que l’any anterior, mentre que les visites a empreses han augmentat un 5%, fins a arribar a 29.072.

Els incompliments més habituals en les relacions laborals aquest 2021 han estat el temps de treball, seguida de la transgressió normativa en contractes de treball i salaris. Pel que fa als de la Seguretat i Salut, els més comuns són els relatius a màquines i equips de treball, condicions de seguretat al lloc de treball i formació i informació a treballadors. En ocupació i estrangers, els permisos de treball per compte d'altri i la integració laboral de discapacitats. Els tres incompliments més habituals en l'àmbit de la Seguretat Social són l'afiliació i alta de treballadors per compte d'altri, les altes fora de termini i la prestació per desocupació.

Deu inspectors més

El conseller de Treball ha anunciat que hi haurà deu inspectors més a partir del 2023, una incorporació molt lenta tenint en compte que són els que van fer les oposicions el 2020. De cara al 2024 se n'hi sumaran vuit més, que van opositar el 2021. Torrent també ha destacat com a objectiu a curt termini que les administracions i el teixit productiu s'adaptin a les noves realitats i incorporin la tecnologia per poder ser eficaces i eficients en les seves funcions, a més de la necessitat de continuar fent campanyes, principalment en els sectors amb més precarietat laboral i sinistralitat elevada o amb més presència de col·lectius vulnerables.

Per la seva banda, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha destacat que els expedients finalitzats el 2021 van arribar a 56.629, dels quals 30.872 corresponen a la Inspecció de Treball de Catalunya, un 1% més respecte al 2020. L'explicació que hi hagi més actuacions és perquè un mateix expedient pot tenir diverses actuacions.

stats