Tribunals
Economia 26/04/2023

Investiguen Planeta per una presumpta denúncia falsa que va acabar amb un adversari del grup a la presó

El jutjat d'instrucció 50 de Madrid cita a declarar José Crehueras i un altre directiu del grup

3 min
El president del grup editorial Planeta, José Crehueras.

BarcelonaEl jutjat d'instrucció 50 de Madrid ha citat a declarar el president del Grup Planeta, José Crehueras, i el secretari general de Planeta Corporación SL, Luis Elías Viñeta, com a investigats pels presumptes delictes de falsedat de document privat, acusació i denúncia falsa, estafa processal i violació de secrets. En l'escrit, amb data de 12 d'abril i al qual ha tingut accés l'ARA, també es dona la condició d'investigat al mateix Grup Planeta per un delicte d'estafa processal. El motiu? Haver presumptament enganyat la Fiscalia Anticorrupció amb documentació falsa perquè obrís una investigació per desviament il·lícit de fons contra l'empresari Javier Pérez Dolset, amb qui el grup mantenia un conflicte d'interessos. A conseqüència d'aquella investigació, l'any 2017 Pérez Dolset va ingressar durant 21 dies a Soto del Real fins que va abonar una fiança de 60.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La jutge considera així que hi ha elements suficients per investigar si, per ordre de Crehueras, Elías Viñeta va ordir una estratègia per obrir un front judicial contra Pérez Dolset. El motiu? El conflicte obert que el Grup Planeta mantenia amb l'amo de l'empresa Zed Worldwide. El grup mediàtic va entrar l'any 2006 a formar part de l'accionariat de Zed i, sempre segons el relat de Pérez Dolset en la seva querella, des del 2011 hauria mantingut una "posició de dur enfrontament" amb la resta d'accionistes, orquestrant diverses operacions per prendre el control de la companya i arribant fins i tot a buscar-ne "l'asfíxia financera" per afavorir la seva venda per un preu mínim a un grup rus soci de Planeta.

Com a conseqüència d'aquesta pugna, Pérez Dolset va presentar l'any 2016 una altra denúncia contra Planeta i diversos accionistes russos que s'està investigant al jutjat d'instrucció número 3 de Madrid. És durant la instrucció d'aquesta causa quan, segons exposa Pérez Dolset, Creuheras hauria ordenat a Elías Viñeta que maniobrés perquè s'investigués l'amo de Zed Worldwide. A partir d'aquí, la querella aporta diversos correus on es pot veure com Elías Viñeta fa arribar al fiscal anticorrupció Carlos Yáñez alguns documents, entre ells un Excel que acabarà sent clau i que suposadament acreditaria que Pérez Dolset hauria desviat més de 100 milions de dòlars a través de la societat Panareal S.A. Un document que acabaria provocant que el mateix Yáñez i el fiscal José Grinda demanessin el seu ingrés en presó provisional i que Pérez Dolset defensa ara, en la seva denúncia, que és fals.

La relació amb Villarejo

L'Excel d'Elías Viñeta exposava que, a través de la societat Panareal S.A., Pérez Dolset hauria desviat més de 100 milions de dòlars en diversos comptes bancaris en sis entitats financeres diferents, i aportava dades sobre aquests comptes. En la seva querella, l'amo de Zed Worldwide denuncia la falsedat d'aquest document per diverses vies: apuntant que el resultat de la comissió rogatòria sol·licitada a Panamà corrobora la falsedat d'aquells comptes; aportant certificats dels bancs on suposadament tindria comptes negant aquest fet; exposant que el suposat número de compte que l'Excel diu que tindria en algun dels bancs és incompatible amb el codi amb què identifica els seus comptes aquella entitat o, fins i tot, apuntant que alguns dels bancs on, segons el document, ell tindria comptes al Panamà no operen en aquell país. En la seva querella, Pérez Dolset critica també que es fes difusió d'aquests documents a través dels mitjans de comunicació del Grup Planeta com ara Antena 3, La Sexta i La Razón.

Elías Viñeta també està investigat a l'Audiència Nacional per haver contractat l'excomissari José Manuel Villarejo perquè investigués irregularment l'àrbitre que havia resolt a favor de Kiss FM el litigi entre aquesta emissora de ràdio i el Grup Planeta. De fet, segons la querella de Pérez Dolset, és en un dels àudios incorporat a les diligències del cas Villarejo on es pot sentir com el directiu de Planeta afirma que és Crehueras qui li ha ordenat "destruir" l'amo de Zed Worldwide.

stats