Economia 02/11/2015

Isak Andic (Mango) es manté com el català més ric amb 4.500 milions, segons 'Forbes'

Sol Daurella (Coca Cola) i Víctor Grifols completen el podi

Xavier Grau
3 min
Isak Andic és el president de Mango, amb seu a Palau-solità i Plegamans.

BarcelonaEl propietari de Mango, Isak Andic, és el català més ric, amb un patrimoni de 4.500 milions euros, segons la llista de les cent persones més riques d'Espanya que ha publicat la revista 'Forbes'. Andic és el primer català i ocupa el número cinc a la llista de l'Estat, igual que l'any passat, quan tenia 4.250 milions. El 2013 ocupava el sisè lloc amb 3.800 milions. Com a catalans més rics el segueixen Sol Daurella (presidenta de la embotelladora de Coca Cola) amb 3.700 milions i que ocupa el número 6 a Espanya, i Víctor Grifols, amb 2.700 milions i que ocupa el lloc número 10 de tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el conjunt d'Espanya, la llista està liderada pel president d'Inditex, Amancio Ortega, amb 60.900 milions d'euros; seguit de Rafael del Pino i germans (Ferrovial), amb 8.600 milions; i el president de Mercadona, Juan Roig, amb 7.500 milions. Ortega és el quart home més ric del mon, només superat per Bill Gates, Carlos Slim i Warren Buffet.

Per comunitats, tot i que Catalunya i Madrid empaten en el nombre de noms que aporten a la llista, Madrid s'imposa en capital, com 40.125 milions, enfront del 32.725 milions dels catalans més recs.

Consulta també el rànquing dels executius més ben pagats de Catalunya

Al llistat de catalans més rics apareix, en quarta posició, Thomas Meyer (propietari de Desigual), amb una fortuna que es calcula en 2.500 milions d'euros. Els següents catalans a la llista són els propietaris d'una altra companyia farmacèutica, els germans Jorge i Antonio Gallardo, d'Almirall, amb una fortuna de 2.300 milions d'euros, i que ocupen el lloc número 16 de l'Estat.

Els catalans que venen a continuació són Artur Carulla i la seva família, propietaris de Agrolimen, amb una fortuna de 2.100 milions, i després ja va Josep Maria Serra Farré i família, principals accionistes del grup d'assegurances Catalana Occident, amb un patrimoni que puja a 1.800 milions d'euros. Aquesta família se situa al mateix nivell que la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, i els seus germans.

Uns 1.600 milions d'euros és també la fortuna que 'Forbes' calcula que té Demetrio Carceller Arce, president i principal accionista del Grup Damm i també primer accionista de Disa i de Sacyr. Una mica inferior és la fortuna de Manuel Lao Hernández i família, principals accionistes de la multinacional del joc Cirsa, que és calcula que tenen 1.500 milions d'euros. Al lloc 31 de la llista de l'Estat i amb 1.300 milions d'euros apareix Marian Puig i família, propietaris de l'empresa de perfumeria i cosmètica que porta el seu cognom.

Poc després apareix la família Lara-Bosch, propietaris de l'imperi editorial Planeta i de Hemisferio Inversiones. Els Lara, segons 'Forbes', acumulen una fortuna de 1.200 milions d'euros.

Menys de 1.000 milions

La resta de catalans que apareixen a la llista ja tenen patrimonis per sota dels 1.000 milions. Així apareixen les famílies Roca-Hernández i Gomar-Roca, de la Corporació Roca, amb 950 milions, seguits de l'accionista de Danone Ricardo Portabella Peralta, amb 900 milions, i les famílies Botet, Elias i Carbó, propietaris del holding Caboel –i en el seu dia accionistes de Caprabo– amb 700 milions d'euros.

Els segueix Alberto Palatchi Ribera, el propietari de Pronovias, amb 675 milions, i les germanes Carmen i Liliana Godia, accionistes d'Abertis, G3T i BCN Godia, amb 650 milions. També apareix la família Fradera-Lloret, que són exaccionistes de la cimentera Uniland, i que tenen 600 milions d'euros. Després surt una altra família lligada a l'empresa farmacèutica, Joan Esteve Soler i família, de Laboratoris Esteve, amb 550 milions d'euros.

El següent lloc és per la família de joiers Tous, amb 500 milions d'euros, i Artur Suqué i Carme Mateu, propietaris del Grup Peralada, amb 500 milions.

Josep Lluís Núñez tanca la llista

Ja per sota dels 500 milions completen la llista Jordi Rubiralta i família, de Werfen Group, amb 475 milions; Javier i José María Ventura, de Nutrexpa (Cola-Cao) amb 475 milions; Jordi Miarnau i els seus germans, principals accionistes de Comsa-Emte, amb 450 milions, la família Vall, propietaris de Vall Companys, amb 450 milions, i l'últim català que surt és el expresident del Barça, constructor i hoteler Josep Lluís Núñez Clemente, amb 400 milions d'euros.

stats