Unió Europea
Economia 14/03/2023

Joguines, automoció i cosmètics: la meitat dels productes perillosos de la UE provenen de la Xina

Gairebé una quarta part dels objectes perillosos són joguines, i un 10% són del sector de la cosmètica

2 min
Imatge d'autoritats comunitàries fent proves de control a juguets suspitosos de ser perillosos

Brussel·lesLa Comissió Europea ha tornat a aprofitar la presentació de l'informe anual de l'eina Safety Gate per assenyalar la manca de control de les autoritats xineses sobre els productes que fabrica la seva indústria i que exporta al mercat europeu. Segons l'estudi, la meitat de les més de 2.000 alertes d'objectes perillosos per al consumidor que ha registrat la Unió Europea provenen de la Xina, mentre que els productes que s'han fabricat a Europa només signifiquen el 22% del total. La resta d'avisos són de mercaderies de la resta de països d'arreu (17%) o d'origen desconegut (11%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sector que el 2022 va acumular més avisos va ser el de les joguines (un 23% del global), sis punts més que l'any anterior. També assoleixen uns percentatges elevats la indústria de l'automòbil (16%), la cosmètica (10%), les joies, la roba (9%) i, entre altres, els electrodomèstics (8%). "Aquest joguet, per exemple, és perillós pels productes químics que conté i desprèn", va dir en roda de premsa aquest dilluns el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, mostrant un pot d'una mena de plastilina rosa que va evitar obrir.

De fet, el 35% de productes qualificats per les autoritats dels estats membres de perillosos ho són perquè desprenen substàncies químiques que poden ser perjudicials per a la salut. Aquests casos són especialment greus, tal com va assenyalar Reynders, quan es tracta de joguines. D'altra banda, es considera que poden ferir o provocar accidents una quarta part del total d'aquests objectes perillosos, un 9% poden provocar electrocucions i un altre 9%, per exemple, són massa inflamables.

Espanya, un dels estats que registra menys alertes

En termes generals, l'estat espanyol és una de les administracions del bloc comunitari que ha traslladat –no detectat– a les autoritats de la Unió Europea menys alertes de productes perillosos. El 2022 només va informar-ne d'onze i el 2021 de set. A l'altre extrem, per exemple, hi ha Alemanya, que va notificar que havia trobat fins a 430 productes perillosos el 2021 i 554 el 2022, principalment en el sector de la indústria automobilística. Les dues altres grans economies de la Unió Europea, França i Itàlia, l'any passat van avisar de 202 i 51, respectivament.

En termes generals, a la Unió Europea el nombre total d'alarmes ha disminuït fins als nivells de fa cinc anys, quan se'n van acumular 2.140. L'any passat en va registrar 2.117; el 2021, 2.154, i el 2017, 2.140. El curs que se'n van notificar més va ser el 2014, 2.447, i el que menys el 2011, 1.802.

Perquè el nombre total d'aquest tipus de productes disminueixi i reduir el seu perill potencial, el comissari Reynders va remarcar que cal continuar treballant per augmentar els controls i, sobretot, la comunicació entre països comunitaris amb eines com el Safety Gate, que és un portal comú d'alertes al qual tenen accés tots els estats membres. "Aquesta plataforma ens ha ajudat a mantenir un intercanvi d'informació ràpid i eficient, i és important continuar treballant per adaptar les nostres eines al món digital i augmentar la cooperació entre administracions estatals", va dir Reynders.

stats