Economia 10/07/2019

Kaneka llança una opa per adquirir el 100% d'AB-Biotics

La companyia japonesa pagarà 38 milions d'euros per tenir el control total de la catalana

Paula Clemente
2 min
Els fundadors d’AB-Biotics, Miquel Àngel Bonachera i Sergi Audivert.

BarcelonaLa multinacional japonesa Kaneka ha llançat una oferta pública d'adquisició (opa) per AB-Biotics de 37,9 milions d'euros. L'objectiu és quedar-se amb la participació que encara no controla de la biotecnològica catalana, és a dir, amb el 60,3% de les seves accions.

Mitjançant aquesta operació, Kaneka, que ja posseeix el 40% de l'empresa catalana, passaria a controlar-la completament. L'objectiu de la japonesa, ha explicat la mateixa companyia, és promoure l'exclusió de la negociació de les accions d'AB-Biotics del mercat alternatiu borsari (MAB), en el qual cotitza des del 2010. El representant designat per gestionar i fer d'intermediari en l'operació és el Banco Santander.

Segons s'explica en un comunicat, la companyia asiàtica vol, en definitiva, controlar la societat, contribuir a desenvolupar-la més i aconseguir que es consolidi dins del grup Kaneka. L'oferta, afegeixen, té el suport dels fundadors d'AB-Biotics, Miquel Àngel Bonachera i Sergi Audivert, que seguirien al capdavant de la mateixa. L'empresa té previst, però, celebrar demà dijous un consell extraordinari per valorar l'operació que, a priori, "és amistosa", ha valorat Kaneka.

L'empresa catalana ha explicat a l'ARA que la proposta es valora positivament, i que malgrat que l'aprovació dependrà de cadascun dels accionistes, dedueixen que sortirà endavant.

El context

El grup japonès va entrar al capital d'AB-Biotics, que es dedica bàsicament als probiòtics i a la medicina de precisió, a mitjans del 2018. Ho va fer pagant 13 milions d'euros i quedant-se, així, amb un 37,7% de l'empresa.

Aquest moviment empresarial acordava que la multinacional asiàtica distribuiria productes d'AB-Biotics als Estats Units. La conseqüència directa va ser que el valor de les accions de la biotecnològica catalana es va duplicar. El 2018, AB-Biotics registrava una facturació de 11,9 milions d'euros, un 55% més que l'any anterior. Els seus beneficis van arribar el mateix període a 1,2 milions d'euros, una xifra que els allunyava dels quasi 900.000 euros de pèrdues registrades el 2017.

stats