Fons europeus

L'Estat obre als ajuntaments una convocatòria de 1.000 M€ dels fons europeus

Les subvencions van destinades a millorar la sostenibilitat de les ciutats

2 min
Uns treballadors col·loquen un panell informatiu a la futura àrea de baixes emissions.

MadridDes d'avui alguns consistoris ja poden accedir a 1.000 milions d'euros dels fons europeus per millorar la sostenibilitat de les ciutats. En concret, el ministeri de Transports i Agenda Urbana ha obert la primera convocatòria per repartir entre alguns ajuntaments aquest paquet de diners amb l'objectiu de descarbonitzar-les, mitigar el soroll dels vehicles, millorar-hi la qualitat de l'aire i impulsar les zones de baixes emissions (ZBE), així com transformar el transport públic col·lectiu perquè sigui més sostenible i impulsar la digitalització de la mobilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la convocatòria hi poden accedir els ajuntaments de més de 50.000 habitants i els de més de 20.000 habitants que vulguin millorar la mobilitat del transport públic col·lectiu i compleixin els requisits, com també les capitals de província. Tots aquells municipis interessats en presentar-se a la convocatòria tenen temps fins al 30 de setembre al migdia a través de la pàgina web del ministeri de Transports.

Els projectes, els seleccionarà el ministeri per bé que hauran de complir amb el pla de recuperació i resiliència aprovat per la Comissió Europea, que tindrà un finançament de 72.000 milions d'euros d'ajudes directes per impulsar i modernitzar l'economia, i que el president espanyol, Pedro Sánchez, va presentar a l'abril.

Els criteris van des de complir els "rigorosos" terminis d'execució fins als marcats pels mateixos objectius del pla de recuperació: impulsar la mobilitat a peu o amb bicicleta, un sistema de transport públic urbà "fiable, atractiu, accessible i assequible" o introduir la "mobilitat intel·ligent" adaptada als nous hàbits, així com la modernització i transformació de les flotes de transport públic. "A l'hora de seleccionar els projectes prevaldrà la maduresa, la qualitat i l'impacte dels projectes presentats", explica el ministeri de Transports, que anticipa que s'exigirà la disposició d'un pla de mobilitat urbana sostenible als consistoris a l'hora de presentar la sol·licitud. Per presentar-s'hi s'estableix una subvenció mínima de 200.000 euros i els projectes seleccionats seran finançats fins a un 90% dels costos elegibles.

2.900 M€ per a les ciutats

El programa complet per millorar la sostenibilitat de les ciutats està dotat amb 2.900 milions d'euros. D'aquesta manera, a més d'aquests 1.000 milions el ministeri té previst obrir una segona convocatòria per als ajuntaments l'any 2022 de 500 milions. La resta de diners del paquet es transferiran directament a les comunitats autònomes (900 milions), s'habilitaran 400 milions per transformar les flotes del transport de viatgers i mercaderies d'empreses, és a dir, del sector privat, i 105 milions més per a projectes "d'humanització del trànsit en travessies".

stats