Economia 14/06/2014

L’Audiència veu “mala fe” en l’ERO de Coca-Cola

L’embotellador espanyol haurà de readmetre els 821 treballadors acomiadats i pagar-los els sous

E.f.
2 min

BarcelonaLa contundent reestructuració que Coca-Cola Iberian Partners va aplicar fa poc més de dos mesos a Espanya va topar ahir amb la justícia. L’Audiència Nacional va declarar nul l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) i va obligar a readmetre els 821 acomiadats i a pagar-los el sou que han deixat de rebre durant aquest temps. L’ERO afectava d’entrada 1.190 empleats pel tancament de quatre plantes embotelladores a Madrid, Alacant, Palma i Astúries, però 369 empleats van acceptar el trasllat a altres fàbriques per continuar a l’empresa. Malgrat que Coca-Cola va avisar ahir que recorrerà la decisió al Tribunal Suprem, això no eximeix l’empresa almenys d’haver de pagar el sou als treballadors. La readmissió efectiva a la feina està per veure com es vehicularà, ja que els centres embotelladors estan tancats, van explicar a l’ARA fonts jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les causes per anul·lar l’expedient són diverses, però sobretot donen la raó a CCOO, la UGT i el CSIF, que van impugnar l’ERO al·legant que l’empresa tenia beneficis i que les causes no estaven prou demostrades. “L’empresa ha incomplert les seves obligacions informatives quan a l’informe tècnic no es donen les dades concretes per identificar la causa organitzativa i valorar la seva existència real [...], la qual cosa és determinant a l’hora d’anul·lar l’acomiadament col·lectiu”, diu el text del magistrat. La falta d’informació implica una “mala fe” negociadora que el jutge menciona diversos cops en els 96 fulls de sentència.

La companyia defensava la retallada d’efectius per adaptar l’estructura després de la fusió a Espanya dels vuit embotelladors en una sola empresa (Coca-Cola Iberian Partners). El jutge, però, va constatar que la nova empresa com a tal no s’ha arribat a constituir mai formalment i que, per tant, la negociació de l’expedient com a grup empresarial no va ser la correcta, ja que els empleats segueixen donats d’alta a les antigues empreses embotelladores que existien abans de la fusió. Aquesta falta de claredat, segons el tribunal, va afectar tot el procés de l’ERO i el fa nul.

Vulneració de la vaga

Un tercer motiu per tombar els plans de Coca-Cola és l’actuació que va tenir l’empresa davant la vaga indefinida que van convocar els empleats de la planta de Fuenlabrada. La direcció va intentar desactivar de manera “il·lícita” la vaga canviant les rutes de distribució per garantir que arribessin productes a Madrid procedents d’altres plantes embotelladores, relata el text de la sentència.

Aquesta conducta “d’esquirols”, que els sindicats van denunciar, volia reduir els efectes de la vaga i, per tant, vulnerava el dret que reconeix la Constitució a tots els treballadors davant d’una situació amb la qual no estan d’acord.

A partir de la sentència s’obre un escenari amb incerteses per a Coca-Cola Iberian Partners, un grup que domina la família Daurella com a accionista principal amb el 42% de l’embotellador únic.

El recurs al Suprem obliga igualment a pagar els sous dels empleats que l’Audiència ha obligat a readmetre mentre no hi hagi una nova sentència de l’alt tribunal, van explicar ahir a l’ARA fonts jurídiques. L’altre escenari possible és que la companyia presenti de zero un nou ERO corregint els defectes i mancances de l’anterior i, segons apunten aquestes fonts, potser millorant les indemnitzacions per buscar el pacte amb els afectats.

stats