Economia 19/04/2018

L'Estat presumeix d'haver executat un 82% de les inversions compromeses a Catalunya el 2017

El percentatge de compliment de l'any anterior havia sigut del 35,6%

Júlia Manresa
2 min
Les obres de l’estació de La Sagrera formen part del paquet que l’Estat assegura que reactivarà.

MadridDe totes les inversions pressupostades en infraestructures a Catalunya el 2017, el ministeri de Foment assegura que se n'han executat un 82%. Així ho ha explicat aquest dijous la subsecretària de Foment, Susana Navarro, a la comissió en què ha comparegut per analitzar el projecte del projecte de pressupostos del 2018. Navarro ha posat en valor aquesta xifra recalcant que la mitjana d'execució al conjunt de l'Estat va ser del 74%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La subsecretària de Foment ha defensat també que Catalunya és la comunitat que més pressupost del ministeri de Foment rebrà si s'aproven els comptes presentats pel govern de Rajoy. Ha destacat que el pes de Catalunya al conjunt del pressupost és del 13,3% i per al del ministeri de Foment en particular del 15,1%. A més, ha volgut posar èmfasi en el servei de rodalies català, i ha assegurat que serà el que rebrà més finançament de totes les autonomies. Navarro ha defensat que les inversions a Catalunya s'incrementaran en total un 16,7%.

Val a dir, però, que la patronal Foment del Treball ja va qüestionar aquestes últimes xifres. Creu que el percentatge d'inversió que anirà a parar a Catalunya no és del 13,3%, sinó del 10,6%. Els pressupostos assignen a Catalunya una inversió de 1.113,8 milions d’euros, el 13,3% del total. Però, quan s’analitzen els annexos al projecte de pressupostos, la patronal que presideix Joaquim Gay de Montellà afirma que “es constata que la inversió destinada, amb la concreció del projecte de inversió, se situa per a Catalunya en el 10,6% del total per al exercici del 2018”.

El 2017 l'Estat va comprometre 1.149,58 milions d'euros en inversions a Catalunya, un 2,7% menys que l'any anterior, quan, a més, el 2016 l'execució pressupostària va ser inferior al 40% a tot l'Estat. A Catalunya el percentatge de compliment va ser del 35,6%. A més, el mateix ministeri de Foment ja va reconèixer que com que el pressupost s'havia elaborat a mig exercici era baix, però es comprometia a complir-lo. Aleshores, la Cambra de Comerç avisava que la inversió feta el 2017 era la més baixa des del 2000.

Un terç de les inversions en ferrocarrils per executar

D'altra banda, tot i posar sobre la taula el percentatge total d'execució del 74%, Navarro ha admès que un 33,1% de les inversions compromeses en el sector del ferrocarril no es van executar. La subsecretària d'Estat ho ha justificat per la necessitat d'adequar diversos processos a la nova llei de contractes, la pròrroga pressupostària i adjudicacions a la baixa que s'han hagut de saldar.

En canvi, Foment va complir amb un grau molt més elevat en el sector de les carreteres, amb un 90,1% d'execució, 1.974 milions d'euros. Tot seguit van ser els aeroports amb una taxa del 73%. Però encara hi va haver un sector més perjudicat que el ferrocarril. El grau d'execució en ports va ser del 44,5%.

stats