Economia 07/04/2015

L'FMI adverteix que l'economia mundial no tornarà a créixer com abans de la crisi

La inversió privada global ha caigut una mitjana d'un 25% des de 2008

Ara
1 min
La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde.

BarcelonaL'economia mundial no tornarà a créixer com ho va fer abans de la crisi financera, segons ha advertit aquest dimarts el Fons Monetari Internacional (FMI). Segons un informe de l'organisme que analitza les perspectives de millora de la situació econòmica, "la nova realitat" es caracteritza per unes taxes de creixement potencial més reduïdes, que no retornaran als ritmes de 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La taxa de creixement potencial mundial, el creixement en un marc d'inflació estable, s'ha reduït en els últims anys com a conseqüència de l'envelliment de la població i la menor productivitat, procés en què es troben tant economies avançades com emergents.

Aquest document forma part de l'informe 'Perspectives econòmiques globals', que es presentarà la setmana que ve i oferirà dades més detallades dels pronòstics de creixement mundial.

Els anys previs a la crisi, el creixement potencial de les economies considerades avançades va arribar al 2,4%, mentre que entre 2008 i 2014 es va reduir fins a l'1,3% de mitjana.

De cara al futur, només es pronostica una lleugera acceleració fins a l'1,6% per al període 2015-2020. Els països més afectats per aquesta "desacceleració de la taxa de creixement potencial" són el Japó, Canadà i Alemanya, marcats en gran mesura per l'envelliment demogràfic. L'FMI assegura que la manera de contrarestar aquesta tendència és avançar en les reformes estructurals per tal de millorar la formació dels treballadors i potenciar la investigació i el desenvolupament.

L'informe apunta que un dels indicadors més clars d'aquesta nova realitat és la caiguda de la inversió a nivell global, que s'ha reduït un 25% de mitjana en comparació amb els pronòstics previs i que ha tingut poca recuperació.

stats