Economia 16/05/2019

Els propietaris ja negocien: els pisos s'estan llogant un 36% per sota del preu de sortida

Un estudi de l'Observatori de l'Habitatge constata que l'augment de preus s'alenteix

Xavier Grau
2 min
El mercat d’habitatges de lloguer està vivint un boom en ciutats com Barcelona.

BarcelonaEl preu del lloguer s'està moderant a la ciutat de Barcelona i els propietaris han de rebaixar les seves expectatives de renda si volen donar sortida als seus pisos al mercat. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi elaborat per l'Observatori Metropolità de l'Habitatge amb els portals Habitaclia i Fotocasa.

L'estudi constata que el preu amb què surten al mercat els pisos és molt superior al preu a que s'acaben llogant. El càlcul està fet amb les ofertes dels portals immobiliaris i els preus reals que es poden constatar amb les fiances dipositades a l'Institut Català del Sòl (Incasòl).

Així, el preu de mitjana que demanen els propietaris a Barcelona és de 1.443 euros al mes, mentre que el preu mitjà que ofereixen els llogaters és de 908. Però, segons les dades de l'Incasòl (al segon trimestre del 2018), el preu mitjà del lloguer va ser de 916 euros, és a dir, un 36,5% inferior al preu que demanen els propietaris.

El patró es repeteix en el conjunt de la resta de municipis de l'àrea metropolitana, on el preu mitjà que demanen els propietaris és de 1.019 euros mensuals, mentre que el preu mitjà del lloguer real segons l'Incasòl se situa en 723 euros, és a dir, un 29% per sota del que demanen els propietaris.

La diferència, però, és que mentre els preus d'oferta a Barcelona comencen a baixar, a la resta de l'àrea metropolitana encara pugen. Segons les dades de l'estudi. els preus d'oferta a Barcelona entre el segon trimestre del 2017 i el segons trimestre del 2018 van baixar un 3%, mentre que a l'àrea metropolitana encara estaven pujant, un 9%.

A més d'aquestes expectatives més baixes dels propietaris, els preus reals també han moderat la seva escalada. Així, entre el 2014 i el 2018 el preu real del lloguer a Barcelona ha augmentat un 37%, però el ritme de creixement s'alenteix i el creixement interanual el segon trimestre del 2018 va ser del 6%, enfront del 12% de l'any anterior.

La causa cal buscar-la en la renda disponible de les famílies. "Hi ha un procés d'ajustament en la negociació entre l'oferta i la demanda per la capacitat de pagament", explica Carme Trilla, presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge.

La directora d'estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, destaca que els preus, tot i la moderació en el creixement, que segons les seves dades continua durant el 2018 i els primers mesos del 2019, són un 10% superiors als moments previs a l'esclat de la bombolla immobiliària, un augment molt superior al que han crescut els salaris durant el mateix període.

Però la moderació de preus està recuperant la demanda de pisos per llogar. Quan el creixement dels preus es va disparar, a partir del 2015, es va "expulsar" un 40% de la demanda de pisos de lloguer, que ara s'està recuperant.

La meitat de pisos es lloguen en una setmana

L'estudi constata també que quan els pisos surten a un preu de lloguer que s'aproxima al preu de la demana o el preu mitjà de l'Incasòl, es lloguen ràpidament. La meitat dels pisos es lloguen a Barcelona en menys de set dies i un 79% dels pisos només estan anunciats un mes.

Però el temps que costa llogar un pis està estretament lligat al preu de l'oferta. A Barcelona, l'anunci d'un pis per 772 euros mensuals està actiu entre dos i set dies; si el preu puja a 950 euros el temps s'allarga a més d'un mes; i si puja a 1.110 euros l'anunci es manté més de cinc mesos.

stats