Economia 06/05/2014

L'OCDE retalla les previsions de Brussel·les de creixement a Espanya

L'OCDE pronostica un increment de l'1% del PIB aquest any, una dècima menys que la CE, i de l'1,5% el 2015, un terç menys

Europa Press
2 min

PARÍSL'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat a l'alça les seves expectatives per Espanya i preveu que el Producte Interior Brut (PIB) creixi un 1% al 2014 i un 1,5% el 2015, el que permetria reduir la taxa d'atur al 25,4% i al 24,4%, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les noves previsions de l'OCDE milloren en mig punt els seus pronòstics del PIB del passat novembre, quan calculava que l'atur tancaria el 2014 al 26,3% i al 25,6% al 2015. Aquestes perspectives però, són lleugerament menys optimistes que les va fer Brussel·les aquest dilluns on indicava que el PIB espanyol creixeria un 1,1% el 2014 i a un 2,5% al 2015. El Govern espanyol preveu un creixement de l'1,2% al 2014 i de l'1,8% al 2015.

"Es preveu que la moderada recuperació d'Espanya s'enforteixi gradualment entre 2014 i 2015", ha apuntat l'organització en el seu últim informe. L'OCDE creu que el creixement espanyol vindrà liderat per les exportacions i pel consum privat que provocarà una millora en el mercat laboral i de la confiança.

L'organisme confia en que aquesta millora de l'ocupació es tradueixi en una evolució positiva del treball, mentre que la inflació es mantindria baixa arrel de la considerable capacitat disponible, el que "permetrà guanys addicionals de competitivitat", tot i el risc de deflació que hi ha.

L'OCDE considera crucial que per accelerar la reducció de desocupació el Govern espanyol continuï fent reformes: "Per millorar el creixement i la creació d'ocupació és vital que el Govern espanyol segueixi introduint reformes".

L'OCDE recomana al BCE deixar a zero els tipus d'interès i adoptar mesures extraordinàries

Segons l'informe de l'OCDE, la taxa principal de refinançament hauria de reduir-se a zero perquè "s'espera que ens els pròxims trimestres persisteixi un nivell molt baix d'inflació subjacent i una gran debilitat econòmica".

Els autors de l'informe assenyalen que en les seves projeccions assumeixen que el Banc Central Europeu (BCE) emprendrà una rebaixa d'un quart de punt en el preu del diner en l'eurozona, actualment fixat en el 0,25%. En aquest sentit, l'OCDE insta el BCE a prendre noves mesures de política monetària per portar la inflació fins a nivells pròxims a l'objectiu de l'entitat.

"Mesures addicionals no convencionals podrien caldre si la inflació no mostra signes clars de retornar a l'objectiu del BCE o si existís el risc de materialitzar-se un escenari de deflació", assenyala l'OCDE.

stats