Macroeconomia

El creixement del comerç mundial es duplicarà aquest any

L'OCDE, l'FMI i l'Organització Mundial del Comerç preveuen un augment en el flux global de productes

ARA
2 min
Un vaixell de mercaderies en un port a la Xina

BarcelonaA mesura que la inflació es redueixi i una economia dels Estats Units en auge ajudi a impulsar l'activitat a escala global, el creixement del comerç mundial es duplicarà aquest any. Aquesta és la predicció dels principals organismes internacionals que recull aquest dimarts en una anàlisi el diari Financial Times. L'OCDE, el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització Mundial del Comerç (OMC) preveuen que hi haurà un fort repunt del flux mundial de productes aquest any i això s'explica per la desacceleració del 2023 impulsada per l'augment dels preus, dels tipus d'interès i una demanda més fatigada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El rotatiu econòmic recupera els pronòstics de l'OCDE, que espera que el comerç mundial de béns i serveis augmenti un 2,3% aquest any i un 3,3% el 2025. Aquest ritme, doncs, és superior a l'1% de l'any passat. En aquest sentit, cita l'economista en cap de la institució, Clare Lombardelli, que va assegurar que gran part d'aquest increment es deu a una "recuperació cíclica" empesa també per un creixement econòmic més ampli. A més, l'experta estimava que la Xina i l'Àsia oriental serien grans motors d'aquesta nova etapa.

L'anàlisi del Financial Times exposa que l'augment del comerç ja ha ajudat a impulsar algunes de les economies més grans de la UE durant el primer trimestre del 2024. El creixement de la zona euro va augmentar un 0,3% respecte al període anterior, el seu nivell més fort des del tercer trimestre del 2022. "Tenim xifres més fortes sobre el comerç aquest any i l'any vinent; hem vist una evolució força positiva", apuntava Lombardelli.

Repunt de les exportacions alemanyes

D'altra banda, l'article també recorda que les exportacions alemanyes van augmentar més ràpidament del previst al març, i van pujar un 0,9% respecte al mes anterior, segons dades publicades aquest dimarts, fet que va contribuir a un creixement intertrimestral del 3,2%. Les importacions a l'economia més gran d'Europa també van augmentar un 0,3% al març i un 1,7% durant el primer trimestre.

A aquest diagnòstic s'hi afegeix que en la publicació de les seves últimes perspectives sobre l'economia mundial, l'FMI també va predir que el creixement del volum de comerç mundial arribaria al 3% aquest 2024. Pel que fa a l'OMC, que no ofereix previsions per al comerç de serveis, aquest organisme espera que el comerç de béns augmenti un 2,6% el 2024, després de caure un 1,2% l'any passat.

stats