La manca d'obra pública frena la recuperació de la construcció

Euroconstruct revisa a la baixa les seves previsions i els contractistes alerten de la caiguda de la licitació

La manca d'obra pública a l'Estat està frenant la recuperació del sector de la construcció. Aquest dimecres l' Institut Tecnològic de la Construcció de Catalunya (ITEC) ha presentat el darrer informe Euroconstruct, sobre la situació del sector a Europa i a l'Estat. Per a Espanya revisa a la baixa la previsió de creixement per la caiguda de l'obra civil.

També la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ha alertat aquest dimecres del fort descens en la licitació d'obra pública, la qual cosa considera que és un fre no només per al sector, sinó també per l'economia general i per a la creació d'ocupació.

Segons l'informe Euroconstruct, el sector a Espanya creixerà un 3,7% aquest any.  L'anterior previsió que havia fet la tardor passada era d'un creixement del 4,4%. La revisió s'ha fet per la manca d'obra civil deguda a la paràlisi institucional per la falta d'acord per formar govern després de les eleccions del 20 de desembre, a la que s'hi suma la necessitat de les administracions de reduir el dèficit.

Així ho ha explicat el cap del departament de Mercats de l'Institut de la Tecnologia de la Construcció de Catalunya (Itec), Josep Ramon Fontana, a la presentació de l'informe. "Entre unes coses i unes altres estem gairebé un any sense govern", ha lamentat, si bé ha apuntat a l'apartat positiu és que les previsions de construcció d'habitatges a Espanya són millors ara que fa sis mesos, amb una estimació d'avanç del 12%, respecte del 10% de l'informe de novembre, i és amb diferència el subsector més dinàmic dels quatre analitzats.

Malgrat la revisió a la baixa del creixement del sector per a aquest any, l'informe manté les previsions per a Espanya el 2017 (4% de creixement) i les augmenta lleugerament per al 2018 (3,5%, respecte del 3,3% de l'informe de novembre).

Les previsions per subsectors a Espanya

Fontana ha indicat que malgrat la recuperació de la construcció residencial no s'està creant una nova bombolla, ja que la construcció d'habitatges a Espanya és d'1,2 per cada 1.000 habitats, quasi tres vegades per sota de la mitjana europea, que és de 3.3.

El director general de l'Itec, Francisco Diéguez, ha reivindicat que la construcció no cal veure com una activitat en si mateixa, sinó com una eina per al progrés de l'economia i la societat, i per això ha demanat a les administracions prioritzar les obres amb més retorn econòmic, social i ambiental, després de la poca eficiència de l'obra pública els últims anys.

Diéguez també ha criticat l'adjudicació de projectes a les ofertes amb preus molt baixos que no són de mercat, i que després es sobrepassen de molt en l'execució de les obres. "Al final surt més car", ha reblat, i en molts casos, ha dit, s'acaba paralitzant o endarrerint infraestructures, com passa a moltes obres de l'Adif (el gestor d'infraestructures ferroviàries), com l'estació de La Sagrera, ha dit.

D'altra banda, la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) va presentar dimarts a la seva assemblea l'informe 'La construcció a Catalunya 2015. Previsions 2016'. Un  informe que preveu un "important" descens de l'obra pública el 2016, encara que apunta que es veurà compensada en part pel creixement de l'edificació privada.

Menys licitació

L'informe destaca que la finalització del cicle electoral està donant lloc a un "descens notable" de la licitació d'obres públiques, com ja s'ha constatat en el primer trimestre del 2016 amb un descens de la licitació del 23% respecte al mateix període de l'any passat.

Els contractistes indiquen que l'inici de la recuperació del sector es va iniciar amb l'obra civil l'any 2014 i els primers mesos del 2015, i ara és la construcció residencial la que impulsa el sector.

A l'igual que l'Itec, els contractistes també demanen a les administracions un programa d'obra pública orientat a "fer aquelles infraestructures que econòmicament, social i ambiental tinguin un adequat retorn econòmic i social". Per això, la CCOC demana un ampli consens polític i social en aquest sentit.

La Cambra de Contractistes indica que, malgrat la millora, l'avenç del sector és "molt modest", ja que tot i la recuperació econòmica l'activitat se situa entre un 10% i un 15% del que havia estat al 2007 i el 2008. I en el cas de l'ocupació, la caiguda del sector explica el 50% de la pèrdua total de llocs de feina.

Més continguts de