Economia 02/12/2015

Mas-Colell: "No pensem com toca i per això se'ns vigila més i se'ns tracta diferent"

El conseller d'Economia en funcions es queixa a RAC1 del to sorneguer del govern espanyol i assegura que si no paguen el FLA extraordinari al desembre, Catalunya serà una "víctima política"

Francina Bosch
3 min
Andreu Mas-Colell

BarcelonaEl conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, assegura que l'Estat penalitza la liquiditat de les finances de la Generalitat exclusivament per qüestions polítiques i afirma que si el Govern no rep aquest desembre els diners del FLA extraordinari, que "sí que rebran, i de cop" la resta de comunitats autònomes, "efectivament, serem una víctima".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ho ha dit en una entrevista a 'El món a RAC1', en què ha lamentat el to sorneguer utilitzat pel govern espanyol a l'hora d'anunciar les condicions especials que ha imposat a Catalunya: "Em va molestar que Montoro es permetia riure i donar lliçons, enganyant i desorientant. I no ha pagat". En aquest sentit, ha recordat que la injecció monetària que la Generalitat va rebre divendres passat eren "els diners ordinaris" que haurien arribat per "la rutina d'aquell mes", i ha afirmat que el FLA addicional "és un tema obert i inquietant", perquè es condiciona, a diferencia de les altres comunitat autònomes, a una periodificació de deu mesos. "Això vol dir que aquest any, pràcticament, no veurem res", ha afirmat Mas-Colell, alhora que ha recordat que per acabar com l'any passat "hauríem de pagar 2.700 milions abans de finals d'any". El FLA extraordinari és de 3.034 milions.

El conseller, que ahir ja va anunciar que la Generalitat interposarà un recurs contra l'Estat per "discriminació" al Tribunal Suprem, ha afirmat que l'acord pres pel govern espanyol "és antològic": "Té un prefaci polític intensament carregat, com si l'hagués escrit un columnista que fa articles crítics a la premsa de Madrid". En aquest sentit, ha explicat que l'executiu de Mariano Rajoy desglossa tres arguments per justificar les condicions especials per a Catalunya: la "mentida" de l'ocultació dels 1.300 milions que afecten el còmput del dèficit d'aquest any; el fet que les agències de ràting hagin baixat la qualificació de Catalunya, una qüestió que ha qualificat de "pur sarcasme", perquè "ens abaixen el ràting perquè no tenim diners, i no en tenim perquè el 'ministerio' no ens ens en dóna, i no ens dóna perquè tenim el ràting baix", i, per últim, el fet que estan tenint lloc a Catalunya "manifestacions que no són políticament correctes".

"No ens comportem com toca, no pensem com toca i per això se'ns vigila més i se'ns tracta diferent. Ens imposen condicions especials per raons polítiques, i no se n'amaguen", ha dit Mas-Colell, alhora que ha sentenciat: "Se'ns ha de tractar igual de bé o igual de malament que les altres comunitats autònomes".

Mas-Colell ha admès que no hi ha hagut cap trucada amb el seu homòleg espanyol, Cristóbal Montoro, des de l'anunci de les condicions especials, però ha afirmat que "hi ha comunicació". Alhora, s'ha desmarcat d'un hipotètic "tancament de caixes", perquè es tracta d'"un acte simbòlic" i amb "poca efectivitat", i ha considerat que, en tot cas, caldria fer "actes simbòlics més intel·ligents".

El conseller, que ha evitat fixar una postura sobre com avancen les negociacions amb la CUP, i també respecte de la refundació de CDC, sí que ha dit que "la idea d'eleccions al març no m'agrada, però ja veurem què passa", i ha aprofitat per llançar un dard a la CUP sobre el pla de xoc social que estan negociant amb Junts pel Sí: "Les despeses han de tenir ingressos al darrere, ja sigui per la via pressupostària o de crèdit. Seria bo que tots ho tinguéssim en compte". En aquest sentit, el titular d'Economia ha afirmat que "hi ha un problema real d'ingressos" que es mantindrà el 2016, perquè la despesa serà "aproximadament" la mateixa que el 2015.

stats