Economia 19/03/2015

Mas-Colell retreu a l'Estat que no traslladi l'augment de recaptació a Catalunya

El conseller llança una advertència: "Si volen ofegar la Generalitat ho poden fer demà mateix, ara bé, que s'hi atreveixin"

Ara
2 min
Andreu Mas-Colell

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha retret al govern espanyol que quan parla de recuperació econòmica s'oblidi de traslladar-la a les finances autonòmiques. "Parlen d'augment de recaptació i de recuperació, però nosaltres no veurem ni un euro si no es revisen les bestretes que ens avança l'Estat i que estan subestimades", s'ha queixat el conseller. Segons els càlculs de la Generalitat, l'any passat haurien d'haver arribat a Catalunya 900 milions més de la recaptació d'impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Mas-Colell, el balanç del 2014 dels comptes de la Generalitat demostra que Catalunya "l'ha clavat" en termes generals pel que fa al control de la despesa, però que arrossega un problema "seriós" per la banda dels ingressos. "Ens hem quedat curts per valor de 1.900 milions d'euros, quasi un 1% del PIB", ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El conseller ha xifrat en el 2,13% el dèficit amb què va tancar Catalunya el 2014 i ha dit que són aquests més de 4.000 milions d'euros els que el fan patir per les tensions que provoquen en partides pressupostàries de serveis bàsics com la sanitat. El 2,13% suposa que Catalunya va registrar més dèficit l'any passat que no pas el 2013.

El titular d'Economia de la Generalitat ha recordat que s'ha presentat una demanda davant el Tribunal Suprem perquè els límits de dèficit imposats per Madrid vulneren la llei d'estabilitat.

Malgrat aquest escenari, Mas-Colell ha descartat que el 2015 hi hagi noves retallades addicionals a les que ja ha fet el govern d'Artur Mas els últims anys per redreçar els comptes.

El conseller veu poc probable que el govern de l'Estat impedeixi a la Generalitat complir amb les seves previsions de despesa per a aquest any. "Si volen ofegar la Generalitat ho poden fer demà mateix, ara bé, que s'hi atreveixin", ha reptat el conseller, i ha afegit que no creu que l'executiu de Rajoy faci cap pas per escanyar més Catalunya perquè en depenen serveis essencials per als ciutadans.

"Els serveis bancaris que rebem són els que ens toquen, i només puc reclamar més eficiència", ha etzibat Mas-Colell sobre el paper i el funcionament del FLA. "Som a 19 de març i el FLA del 2014 no arribarà fins al 31 d'aquest mes, tenim un Estat que no pot articular el FLA en una setmana, sinó que li calen tres mesos", s'ha queixat.

El model de finançament

El conseller d'Economia ha assenyalat el model de finançament caducat i prorrogat a Espanya com el principal culpable del problema d'ingressos a Catalunya. Ha criticat que això, combinat amb el "buidatge competencial" de l'executiu de Rajoy, ofega la Generalitat. "El model de finançament és totalment inadequat", ha insistit.

Sobre la possible negociació d'un nou model, ha vist interessos electorals en els missatges que arriben des de Madrid i a través de la premsa. "A qualsevol negociació hi serem, però això no es fa a tres mesos de les eleccions generals i amb la pretensió de tancar un nou model per als propers cinc anys; ara toca anar pas a pas", segons Mas-Colell.

stats