Retribucions

Els consellers executius de l'Íbex cobren 54 vegades més que els seus empleats

Les dones superen per primer cop el 30% de membres dels consells d'administració

2 min
Indicador de referència espanyol, Íbex-35 / EFE

BarcelonaEls consellers executius de les empreses de l'Íbex-35 (les grans corporacions espanyoles) cobren de mitjana 54 vegades més que el sou mitjà dels seus empleats, segons l'estudi de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) publicat aquest dimecres, sobre els informes anuals de retribucions que les empreses cotitzades estan obligades a presentar anualment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades fan referència a l'exercici del 2022 i mostren una reducció de la bretxa entre els consellers executius de les companyies i els seus empleats, ja que l'any 2021 el múltiple de la retribució dels alts executius era de 60 en comparació amb el sou mitjà de les seves plantilles.

En el cas de les empreses cotitzades que no formen part de l'Íbex-35, els consellers executius cobren 17 vegades més que el sou mitjà dels seus empleats. En el total de cotitzades a borsa, és a dir, les de l'Íbex-35 i les que no en formen part, el múltiple és 31. Pel que fa als consellers no executius, de mitjana van cobrar el triple que els treballadors rasos.

L'informe publicat per la CNMV també recull que la retribució mitjana dels consellers executius va disminuir un 4,3% el 2022, fins a 1,6 milions d'euros de mitjana, mentre que la dels consellers no executius va baixar un 8,4%, fins als 153.000 euros.

La retribució mitjana dels membres dels consells d'administració va baixar un 4,4% a causa, entre altres motius, de les retribucions extraordinàries que van tenir lloc l'exercici anterior pel cessament de consellers en una societat. Tot i que el 2022 també hi va haver retribucions extraordinàries, aquestes van ser de menor import que les de l'exercici anterior. Sense aquestes retribucions extraordinàries, el descens hauria estat del 2,6%.

Les conselleres executives van percebre una retribució un 0,3% superior que la dels homes, diferència que augmenta fins al 41,7% en el cas de la remuneració mitjana més gran de les conselleres executives de l'Íbex davant els consellers executius de l'Íbex. No obstant això, en aquesta diferència s'ha de tenir en compte que hi ha poques dones conselleres executives. "El reduït nombre d'executives resta representativitat a aquesta mitjana", indica la CNMV. En el cas dels consellers no executius, la remuneració dels homes és un 20% superior a la de les dones.

Gairebé un terç de dones

La CNMV també ha publicat l'Informe anual de govern corporatiu. Segons aquest document, la mida mitjana dels consells d'administració va ser de 10 membres, enfront dels 10,2 del 2021. A més, l'edat mitjana dels consellers va ser de 60,8 anys. La presència de dones als consells es va elevar en 2,6 punts percentuals, fins al 31,9% per al total de cotitzades. Només a l'Íbex-35, les conselleres van representar el 37,6% del total. A més, les dones en llocs d'alta direcció van ser el 21,7% del total, 2,1 punts més. La CNMV destaca que el percentatge de dones als consells ha passat del 5,9% del total el 2004 a més del 30% el 2022.

Pel que fa a la independència dels membres del consell, la CNMV indica que el 67,7% de les societats van mantenir almenys la meitat dels membres del consell com a independents, tres punts percentuals menys que el 2021. De la resta de societats, la majoria va tenir almenys un terç d'independents.

Durant el 2022 el grau de seguiment del codi de bon govern va ser del 86,8% de les recomanacions, alhora que un altre 7% es van seguir de manera parcial. El 51,2% de les cotitzades (47,9% el 2021) van seguir el 90% o més de les recomanacions, mentre que sis cotitzades van assegurar complir el 100% i dues més van tenir un seguiment inferior al 60%.

stats