Laboral

Danone vol tancar la seva històrica fàbrica a Parets del Vallès

Els sindicats avisen que "lluitaran" per salvar els 157 llocs de treball de la planta

2 min
Imatge d'arxiu de la planta de Danone a Parets del Vallès.

BarcelonaLa multinacional d'alimentació Danone ha anunciat aquest divendres als sindicats la seva voluntat de tancar la seva fàbrica de Parets del Vallès (Vallès Oriental), una de les dues que té el grup a Catalunya. La mesura suposaria la destrucció dels 157 llocs de treball que té la planta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La factoria està dedicada a la fabricació de iogurts de fruites de les marques Oiko i Vitalinea. El 2023, Danone Espanya –la filial del grup francès a Espanya– va anunciar una inversió de 6,7 milions d'euros per ampliar la robotització i la digitalització de la planta, inaugurada el 1982. Tot i que actualment té capital francès i seu a París, Danone es va fundar el 1919 a Barcelona.

La direcció de Danone s'ha reunit aquest matí amb els representants de la plantilla a la fàbrica vallesana per informar-los del "començament d'un procés de diàleg al voltant del possible cessament d'activitat de la planta", segons un comunicat de la companyia. "Aquesta proposta forma part d'un procés local de racionalització per enfortir la competitivitat de les marques i guanyar eficiència industrial".

"La intenció, com a Astúries, és lluitar pel centre i els llocs de treball", asseguren fonts sindicals. El procés de tancament, però, serà llarg i requerirà la negociació entre empreses i sindicats. En el comunicat, Danone assegura que treballarà per "oferir la millor solució possible i minimitzar l'impacte dels treballadors de la planta". La multinacional afirma que, de moment, mantindrà sense canvis l'activitat de la planta i la relació amb els ramaders proveïdors.

"Tenim el compromís de promoure la reindustrialització, amb el propòsit ferm de facilitar la continuïtat industrial a la zona", assenyala el comunicat de la companyia, per la qual cosa el grup estaria disposat a vendre la factoria a una altra empresa i així "minimitzar l'impacte laboral per a tothom". Per la seva part, fonts del Ministeri d'Indústria asseguren que el govern espanyol ha contactat amb Danone i els sindicats, i que el ministre Jordi Hereu ha parlat amb l'alcalde de Parets, el també socialista Francesc Juzgado. El Ministeri està "a l'espera de conèixer quin és el projecte de reindustrialització de l'empresa" i farà "un seguiment de la situació per garantir el futur de la plantilla i dels seus treballadors".

Procés de tancament a Astúries

El 2013, Danone ja va tancar una planta a Sevilla per caiguda de la producció i fa un any va anunciar un procés com el de Parets a la factoria de Salas, a Astúries. El grup també té centres de producció a Aldaia, a València, i a Tres Cantos, a Madrid, que de moment no estan afectats per cap procés ni de tancament ni de reestructuració. A Catalunya té una embotelladora d'aigua de Font Vella a Sant Hilari Sacalm (la Selva) i un centre de R+D a Barcelona. Les mateixes fonts sindicals apunten que des del 2010 el grup ha optat per una reestructuració industrial a tot Europa i s'han venut fàbriques a altres empreses. A més, els representants dels treballadors lamenten que porten "molts anys manifestant a l'empresa" la seva disconformitat amb la gestió de la planta, davant una "baixada important de la producció".

stats