Laboral

Els estibadors del Port de Tarragona signen la pau fins al 2029

S'hi incorporaran 40 treballadors i es fixarà un mínim fix de places per empresa

2 min
Els representants dels estibadors, de les empreses i del Port de Tarragona, després de signar l'acord

TarragonaEmpreses i treballadors han tancat aquest divendres un acord per desbloquejar la crisi que ha comportat que, durant dos anys, s'acumulessin al Port de Tarragona els vaixells carregats de cereals per falta d'estibadors. El pacte fixa que s'incorporaran 19 estibadors de manera immediata i que, les pròximes setmanes, n'entraran 21 més. La contractació d'aquests 40 estibadors incrementarà un 34% la capacitat actual, segons les dades del Port. A més, es fixarà el nombre de treballadors mínims que hi ha d'haver sempre disponibles per garantir que hi hagi prou personal per descarregar tots els vaixells que hi vagin arribant. "Ningú queda del tot satisfet, però tothom queda bastant satisfet", ha dit el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conflicte va esclatar quan la Unió Europea va cridar l'atenció a l'Estat i el va obligar a liberalitzar l'estiba per permetre la lliure competència entre empreses del sector. El canvi va arribar quan al Port de Tarragona hi havia poc personal portuari i anava creixent el tràfic de mercaderies. Fins aleshores, les empreses que hi treballaven havien de ser sòcies del Centre Portuari d'Ocupació (CPO), que era la gran empresa que donava feina als estibadors. La nova normativa permet a aquestes empreses abandonar el CPO i operar amb els seus treballadors per lliure. Al setembre, les cinc firmes sòcies del CPO van acordar dissoldre'l per treballar cadascuna per la seva banda i es van comprometre a mantenir els mateixos treballadors amb les mateixes condicions laborals. Però aquest gest encara va complicar més la situació i els sindicats fins i tot ho van denunciar a la justícia.

Amb l'acord, a canvi que els estibadors acceptin la contractació de nous treballadors, les empreses fan marxa enrere i tornen a ajuntar-se al CPO.

Satisfacció de totes les parts

Durant la roda de premsa posterior a la signatura de l'acord, totes les parts (el Port, les empreses i els estibadors) han volgut deixar enrere la tensió dels últims mesos i s'han felicitat pel pacte, que han considerat un punt de partida. El president de l'Associació d'Empreses Estibadores, Pablo García, ha assegurat que l'acord "permetrà continuar donant un bon servei" als clients (molts dels quals fabricants de pinso per a animals) i ha assegurat que les empreses estaven "molt contentes".

Per incorporar els nous estibadors com més aviat millor, les parts també s'han compromès a agilitzar el procés de formació necessari per ocupar aquests llocs de treball. Els 19 treballadors que s'incorporaran immediatament ja van superar la formació el novembre, però la pressió dels estibadors va evitar que els acabessin incorporant. Els altres 21 treballadors ja estan fent el curs per incorporar-s'hi ben aviat. El portaveu de la Coordinadora Estatal dels Estibadors, Xavier Tàrraga, ha dit que si després d'aquestes primeres incorporacions es considera que calen més estibadors, se'ls contractarà.

stats