Aerolínies

Nova vaga a Ryanair: els treballadors de terra també convoquen aturades fins al gener

El sindicat USO crida el personal de 'handling' a mobilitzar-se per aconseguir un primer conveni

2 min
Un avió de Ryanair aterra a l'aeroport del Prat.

BarcelonaNou capítol en el conflicte laboral a Ryanair. Els treballadors que presten serveis d'assistència a terra a l'aerolínia de low cost començaran aquest divendres, 28 d'octubre, una vaga que afectarà 22 aeroports espanyols, entre els quals hi ha els de Barcelona, Girona, Reus i Palma, a més del de Madrid. La convocatòria del sindicat USO (el mateix que va posar en marxa la vaga de personal de cabina) arrencarà amb aturades de 24 hores del 28 d'octubre a l'1 de novembre i aturades parcials cada divendres, dissabte i diumenge del mes de novembre entre les 4 i les 7 h del matí, de les 12 a les 15 h i de les 21 a les 23 h. "El motiu d'aquesta convocatòria de vaga al servei de handling de Ryanair no és sinó posar en marxa la taula negociadora del primer conveni per a aquest col·lectiu, paralitzat des del 2020", ha explicat l'USO en una nota de premsa aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant el mes de desembre les aturades parcials també seran en aquestes mateixes franges horàries els dies 6, 10, 16, 17, 18, 22 i 23. Tanmateix, els dies 8, 11, 30 i 31 de desembre, les aturades seran totals durant 24 hores a partir de mitjanit. Finalment, durant el mes de gener del 2023 es convoquen aturades de 24 hores els dies 6 i 8 de gener, coincidint amb la tornada de les festes de Nadal.

Concretament, els empleats que estan cridats a la vaga són els de l'empresa Grupo Azul Handling, la companyia que proveeix els serveis d'assistència a terra de Ryanair a Espanya. Aquesta societat és la que s'encarrega, per exemple, de la facturació de les maletes, l'embarcament de passatgers, les oficines de venda, les operacions a les rampes dels aeroports i la neteja dels avions. Segons la pàgina de LinkedIn del grup, actualment disposa de més de 3.000 treballadors. En el marc del conveni, el sindicat USO també vol renegociar temes com els torns i els riscos laborals associats als llocs de treball.

Dues aturades alhora

L'aturada dels treballadors de handling coincidirà amb la vaga dels tripulants de cabina que continua en marxa des del mes d'agost. Així i tot, fa mesos que Ryanair ha adaptat la seva operativa a aquesta protesta i pràcticament ja no hi ha cancel·lacions vinculades a la vaga (sí retards). El sindicat denunciava que els serveis mínims decretats pel ministeri de Transport en minimitzaven l'impacte.

stats