Automoció
Economia 26/06/2023

Més d'un any i mig per rebre les ajudes per comprar un cotxe elèctric

L'Icaen augmentarà de 15 a 30 persones la plantilla per agilitzar el pagament dels ajuts

2 min
Les vendes de vehicles elèctrics creixen un 50%

BarcelonaHi ha ajudes del pla Moves III, destinat a incentivar la compra de vehicles elèctrics, que han tardat fins a 597 dies entre la sol·licitud i l'atorgament, quan el tràmit reglamentari previst era de 180 dies, és a dir, de sis mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ho ha explicat aquest dilluns al matí el cap de l'àrea d'estalvi i eficiència energètica de l'Institut Català de l'Energia (Icaen), Lluís Morer, en una trobada telemàtica d'Automobile Taks, de la patronal del motor Fecavem. El temps mínim que ha passat entre aquests dos estats del procés és de 73 dies.

"Et compres un cotxe amb un ajut de 5.000 euros, fas l'esforç per avançar cap a un procés d'electrificació i acabes cobrant pràcticament dos anys més tard. Dilatat tant en el temps, l'ajut perd sentit", ha lamentat el portaveu de Fecavem, Joan Blancafort.

A més, fins ara només s'han abonat 4,6 milions d'euros, tot i que se n'han atorgat 87,2 milions a través de 17.177 resolucions d'atorgament. Són dades de l'última actualització, de finals de maig: a Catalunya hi ha hagut 26.528 sol·licituds per un valor total de 135,7 milions, mentre que la dotació s'enfila als 187,7 milions d'euros. D'aquest total, 97 milions són per a l'adquisició de vehicles, i els 90 milions restants per instal·lar infraestructures de recàrrega.

Per això, l'Icaen ha decidit incrementar la plantilla que gestiona el pla de 15 a 30 persones per accelerar els pagaments d'aquests ajuts. Els professionals seran formats durant el mes de juliol i s'incorporaran a l'àrea de gestió del pla.

A més, des de la patronal demanen que les ajudes es concedeixin de forma directa, a través d'una reducció del tipus d'IVA o una deducció de l'IRPF o l'Impost de Societats, i lamenten que el circuit administratiu genera un "efecte embut" en la gestió econòmica i temporal.

"Cal accelerar les resolucions perquè són massa espaiades en la publicació i amb intervals de resolució que superen els 180 dies reglamentaris", ha reclamat Blancafort. També s'ha posat de manifest que el termini de 12 mesos en els vehicles d'ocasió queda curt i hauria de ser vàlid també per a vehicles de fins a tres anys.

stats