Economia 18/12/2014

El govern rus admet que no té un pla estratègic contra la crisi del ruble

Creu que és un error intentar pressionar els exportadors perquè reforcin el ruble, que dimarts va perdre el 26% del seu valor

Efe
2 min

MoscouEl ministre d'Economia de Rússia, Aleksei Uliukáyev, va admetre que el govern no té un pla estratègic per superar la crisi que viu el país i que les seves respostes als reptes del moment són "reactives", de caràcter tàctic, segons recull una entrevista publicada pel diari 'Vedomosti'

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Tenim molts plans per substituir les importacions i per a projectes prioritaris i tot això és útil, però és tàctica, reacció. Necessitem un pla estratègic", ha reconegut.

Segons el titular d'Economia, el govern ha de "canviar la situació al tauler d'escacs,¡ perquè si no hi haurà un moviment en espiral cap avall i es repetirà una vegada i una altra l'anterior posició de la figures".

"Retallar el pressupost en un 10% no és un pla", ha advertit Uliukáyev en al·lusió a les propostes en aquest sentit formulades pel Ministeri de Finances.

La situació de l'economia russa és una "tempesta perfecta", que en la qual conflueixen tres crisis: estructural, cíclica de consum i geopolítica, segons el ministre. Pel que fa a la crisi estructural, afegeix, és el resultat de no haver completat les reformes de l'economia.

Les sancions dels Estats Units a Rússia per la postura del Kremlin en la crisi ucraïnesa, podrien allargar-se durant "decennis". "Aquest problema pot ser simplement una amenaça, però haurem de viure amb ella durant molt temps", sosté el responsable d'Economia.

Ha desaconsellat que s'intenti pressionar als exportadors perquè venguin les seves divises per tal de reforçar el ruble, que aquest dimarts va arribar a perdre al voltant del 26% del seu valor enfront de les principals divises internacionals arrossegat per la caiguda dels preus del petroli i el nerviosisme al mercat moscovita.

"Qualsevol intent de pressionar als exportadors serà contraproduent" ha recalcat el ministre fent servir un exemple: "Si s'anuncia que demà queda prohibit el vodka, s'ho beuen tot avui".

Segons les seves previsions, els preus del petroli experimentaran un repunt i l'economia de Rússia podria tornar a un creixement anual del 3% en 2017.

stats