Economia 05/02/2020

Autoaïllament, evitar les encaixades de mans i desinfecció: així es conjura el MWC contra el coronavirus

L'organització veu "mínim" l'impacte del virus al congrés de mòbils però redobla la prevenció

Albert Martín
3 min
Imatge d'arxiu del Mobile World Congress de Barcelona del 2019

BarcelonaNi els taxistes, ni els treballadors del metro, ni el procés polític. El Mobile World Congress (MWC), la fira tecnològica més important del món, no havia trobat encara un obstacle per a la seva normal celebració a Barcelona de la magnitud del coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anunci, dimarts a la nit, de la multinacional sud-coreana LG que no participarà en la fira com a mesura de prevenció per eliminar "completament" el risc d'exposar els seus empleats al coronavirus en viatges internacionals ha desencadenat la inquietud. Aquest dimecres una altra empresa asiàtica, la xinesa ZTE, ha hagut de desmentir que hagi pres la mateixa decisió. La companyia ha dit al seu compte de Twitter que participarà en el MWC tal com estava previst.

Aquesta tecnològica, però, prendrà mesures de seguretat per prevenir i controlar les possibles infeccions, entre les quals hi ha l'aïllament de tots els seus treballadors les dues setmanes prèvies al Mobile –en el cas dels caps que participin en trobades d'alt nivell, hauran de ser a Europa durant aquest temps–. La companyia ha anunciat que s’assegurarà que els treballadors xinesos no tinguin símptomes abans de viatjar a Barcelona i que no donarà a treballadors d'aquesta nacionalitat tasques de presentació.

La GSMA, organitzadora del Mobile World Congress de Barcelona, ha afirmat en un comunicat que considera "mínim" l'impacte del coronavirus sobre l'esdeveniment, però anuncia que redoblarà les mesures preventives. Això arriba al punt que l'organització aconsella evitar les encaixades de mans a l'hora de saludar-se.

Atenció a les pantalles tàctils

L'organització reforçarà les mesures de neteja i desinfecció en els punts de contacte més freqüents, com zones de restauració, lavabos, entrades i sortides de recinte o pantalles tàctils d'ús públic. La GSMA també recorda que s'augmentarà l'assistència mèdica in situ, que s'ha posat en marxa una campanya de conscienciació sobre les mesures a seguir i que el personal està format i entrenat sobre el protocol d'higiene i desinfecció.

L'organització del Mobile posarà a disposició dels interessats guies de salut i de recomanacions higièniques als hotels i mitjans de transport de la ciutat, i assenyala que s'han donat els consells pertinents a les marques sobre com netejar i desinfectar els seus espais.

A més de totes aquestes mesures, en l'última setmana s'han instal·lat cartells que recorden als assistents diverses recomanacions d'higiene, s'ha establert un protocol de canvi de micròfon per als ponents i s'ha recomanat fins i tot als assistents que evitin les encaixades de mans per saludar-se. La GSMA subratlla també que segueix els consells sobre el coronavirus facilitats per les autoritats sanitàries tant nacionals com internacionals.

Els plans per evitar la propagació del virus inclouen el consell de respectar les restriccions de viatge establertes i arribar abans a Espanya per dur a terme una "autoquarantena" si fos necessari, així com garantir l'accés a mascaretes.

La GSMA havia xifrat en 110.000 els participants de tot el món esperats per a aquesta edició, una part dels quals procedeixen de la Xina, i va estimar en 492 milions d'euros l'impacte econòmic de la fira. L'any passat, un 6% dels assistents (més de 6.000) tenien nacionalitat xinesa.

Puigneró crida a la calma

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha fet una crida a la "calma". "Treballem perquè sigui un Mobile normal i no hi hagi cap incident en cap àrea", ha indicat.

"Una empresa ha pres la decisió de no venir al Mobile", ha comentat Puigneró en referència a LG, però ha remarcat que la decisió de la companyia és "de caràcter global" per "no desplaçar els seus treballadors a cap punt del món". "No ho relacionaria directament amb el Mobile, tot i que hi té un efecte", ha dit el conseller.

"No tenim la sensació que hi hagi risc a Europa i Catalunya respecte al coronavirus", ha dit Puigneró. "No hem d'alarmar més del necessari, en aquests moments podem estar tranquils", ha afegit.

El Govern i els organitzadors treballen en "coordinació", segons Puigneró, per "fer recomanacions". De moment, el conseller no coneix cap altre cas de cancel·lació per part d'empreses inscrites i, tal com ha fet també la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha descartat que l'epidèmia obligui a anul·lar el congrés.

D'altra banda, Puigneró ha assegurat que el Govern no serà present a l'acte oficial de besamans del rei Feip VI abans de la inauguració del congrés.

stats