Automoció
Economia 26/10/2021

El moment més dolç de Tesla dispara el seu valor a la borsa

El fabricant nord-americà lidera la venda de cotxes a Europa

3 min
La gigafàbrica de Tesla a Berlín

BarcelonaAlguna cosa ha canviat en el mercat automobilístic, i Tesla n’ha sigut el detonant. Per primer cop en la història un cotxe elèctric –el Tesla Model 3– lidera el rànquing de cotxes més venuts a Europa durant el mes de setembre gràcies a les 24.591 unitats que va matricular al Vell Continent durant el mes passat, segons apunten les dades de Jato Dynamics (tot i que aquesta consultora no comptabilitza les xifres de Bulgària, Malta i Finlàndia). El Tesla Model 3 ha obtingut un important coixí respecte al segon i tercer classificats, els assequibles Renault Clio i Dacia Sandero, que van quedar a gairebé 10.000 unitats del lideratge del Model 3. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les xifres de vendes obtingudes durant el mes de setembre consoliden Tesla com el gran rival a batre a Europa, ja que acumula un creixement interanual del 58% i el Tesla Model 3 supera en vendes les tres grans berlines tradicionals europees (BMW Sèrie 3, Mercedes-Benz Classe C i Audi A4), un fet que cap altre cotxe o fabricant havia aconseguit mai fins ara. Els bons resultats del Model 3 han impulsat les vendes de cotxes elèctrics a Europa, que, si només representaven el 5% del total de vendes ara fa dos anys, gràcies al lideratge de Tesla ja suposen el 23% del total de cotxes nous venuts.

Els bons resultats comercials de Tesla han anat acompanyats d’un augment de valor de la marca i de demanda dels seus productes, tant per part del canal de compradors privats com per les grans companyies de lloguer i de rènting. En aquest sentit cal sumar-hi el fet que durant les últimes hores Tesla ha rebut una comanda en ferm del grup Hertz –empresa especialitzada en els vehicles de lloguer– en què demana l’entrega de 100.000 unitats del Model 3 per renovar la seva flota de cotxes de lloguer, en una comanda que superarà els 4.200 milions de dòlars, segons apunta Bloomberg citant fonts internes de la companyia. Tesla ja ha acceptat la comanda i ha assegurat que la cobrirà en els pròxims catorze mesos.

Es dispara a la borsa

Els bons resultats comercials del Model 3 a Europa, l’increment de la producció de vehicles a les fàbriques de Tesla als Estats Units i a la Xina, l’obertura imminent d’una nova planta de la marca a Berlín i l’anunci de la gran comanda de Hertz han fet que les accions de Tesla s’hagin disparat a la borsa i que actualment es cotitzin per sobre dels 1.000 dòlars per acció, amb una pujada de més del 12% en només 24 hores, i acumula un creixement del 143% respecte al valor de les seves accions ara fa un any.

Aquest augment de valor de la marca ja ha fet que Tesla entri al club de les empreses que superen el valor del bilió de dòlars, on fins ara només figuraven gegants com Apple, Microsoft, Alphabet (matriu de Google), Facebook i Amazon. A tall d’exemple, i per posar-nos en context del canvi de paradigma, cal pensar que el valor de Tesla ara mateix és deu cops superior al d’un fabricant històric amb un volum de producció molt superior com és General Motors.

Tesla viu els moments més dolços de la seva història, després d’haver superat problemes i retards de producció que van frenar el seu creixement ara fa dos anys i mig, i avança a gran velocitat fins i tot en un context poc favorable com l’actual, condicionat per la fase final de la pandèmia i l’escassetat de microxips semiconductors. De fet, alguns analistes i experts de Morgan Stanley han revisat a l’alça les expectatives de creixement de la marca i elevat el marge de creixement de les seves accions, que podrien superar el llindar dels 1.200 dòlars durant aquesta setmana o la vinent.

stats