Economia 26/12/2013

Montoro diu que algunes grans empreses volen la independència, però són l'"excepció"

El ministre diu que l'IRPF baixarà primer per a les rendes baixes

Europa Press
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest dimecres al Congrés dels Diputats / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, s'ha referit, en una entrevista a 'Expansión', a la consulta catalana i ha garantit que no se celebrarà i que el govern espanyol no haurà d'oferir res a canvi perquè no es convoqui. A més, ha assenyalat que ni les grans empreses ni les internacionalitzades estan en clau independentista, excepte alguna "excepció". És a dir, el ministre considera que algunes grans empreses sí que volen la independència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sobre les acusacions de la Comunitat de Madrid que el Govern està fent una reforma del finançament autonòmic per la porta del darrere amb canvis en patrimoni i en algunes taxes, Montoro considera que el president de la Comunitat està "equivocat" i està pensant que el ministeri d'Hisenda és "la finestreta" perquè es converteixi en candidat.

"I no és així", sosté el ministre, després d'assegurar que la Comunitat s'equivoca en assegurar que són més solidaris que ningú perquè "no hi ha solidaritat en el pagament d'impostos". "Cadascú paga en funció de la seva capacitat econòmica", indica.

El ministre ha dit també que l'IRPF baixarà de forma progressiva i ho farà primer per a les rendes més baixes del país, mentre que altres hauran d'esperar a la sortida de la crisi perquè se'ls retingui menys en renda.

"Hi ha nòmines molt voluminoses a les quals no els passa res si fins a la sortida de la crisi no tenen una baixada d'impostos. S'ha de fer una distribució equitativa de l'aportació de les rendes", assenyala.

Sobre l'impost de societats, Montoro garanteix que el govern espanyol abaixarà el tipus del tribut, però només quan el tipus efectiu sigui "on ha de ser", ja que el 2011 els grans contribuents no pagaven ni el 4%, un "absurd tributari".

En canvi, rebutja tornar a apujar l'IVA i eliminar la deducció per habitatge de forma retroactiva, ja que es tracta d'un benefici fiscal que anirà desapareixent a poc a poc. D'altra banda, ressalta la necessitat d'afavorir fiscalment l'estalvi a mitjà i llarg termini dels agents econòmics.

En qualsevol cas, explica que la reforma fiscal no es farà de cop, sinó que entrarà en vigor de manera gradual el 2015, 2016 i 2017, i buscarà corregir les insuficiències del sistema tributari i incentivar la inversió.

Pel que fa a la sortida de la crisi, el ministre es mostra convençut que el PIB pot créixer més de l'1% l'any que ve i que es crearà ocupació a la primavera, alhora que garanteix que les administracions públiques compliran l'objectiu que exigeix Brussel·les aquest any.

stats