Economia 09/06/2016

Montoro diu que la "inestabilitat" catalana és menys greu gràcies al FLA

Catalunya rep 2.350 milions del fons de liquiditat corresponents al tercer trimestre i al dèficit del 2015

Dani Sánchez Ugart
2 min
Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda, aquest any no ha rebaixat l’interès que paguen les comunitats al FLA.

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha referit aquest dijous a l'intent fallit d'aprovar uns pressupostos del govern de la Generalitat i ha considerat que això posa en relleu una "inestabilitat" política. Tot i així, el ministre ha afirmat que aquesta inestabilitat no obstacultitza el creixement de Catalunya, "afortunadament", i ha tret pit pels mecanismes de liquiditat aprovats pel govern de Mariano Rajoy, com el fons de liquiditat autonòmic (FLA).

Segons el raonament del ministre, aquests mecanismes fan que la situació política a Catalunya "no sigui tan arriscada" perquè no estan en perill els pagaments als proveïdors o als bancs, perquè és l'Estat el que dóna aquesta liquiditat. "Són els avantatges de formar part d'Espanya i d'Europa", ha reblat el ministre.

Montoro ha comparegut per explicar l'aprovació del FLA del tercer trimestre i del sobrant per a les comunitats que no s'hi han acollit, que suposa un alliberament de 8.816 milions d'euros per a les comunitats autònomes. Catalunya rebrà 1.366,2 milions d'euros d'aquests mecanismes per finançar l'excés de dèficit del 2015, i 980 milions més per pagar venciments i dèficit autoritzat del tercer trimestre, segons les dades facilitades pel ministeri, que fan un total de 2.346 milions.

Aquests diners es començaran a pagar d'aquí dues setmanes, segons ha explicat el ministre, que ha destacat que s'ha avançat el calendari respecte a l'any passat.

A més, la comissió delegada d'Assumptes Econòmics va aprovar també l'alliberament de 226 milions del pla de pagament a proveïdors per als ajuntaments.

Els sobrants del FLA serviran per finançar el dèficit excedit de l'any passat de les comunitats autònomes, com cada any, tot i que aquesta vegada les autonomies han hagut de complir un seguit de condicions imposades per Montoro, com l'elaboració d'un pla d'ajust o la connexió telemàtica al ministeri d'Hisenda. A més, per a Catalunya hi ha una condicionalitat reforçada per "garantir que el que es cobreix és relacionat amb els proveïdors", que consisteix que l'interventora ha d'enviar un informe mensual de despesa a Hisenda.

Defensa la rebaixa d'impostos

El ministre ha defensat també la rebaixa d'impostos aprovada pel PP abans de les anteriors eleccions i ha defensat que no està tenint un impacte en la recaptació. El ministre respon així a les crítiques de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que ha aixecat les primeres veus d'alarma per les rebaixes de l'impost de societats, que estan posant en perill el compliment de l'objectiu de dèficit d'aquest any.

Montoro ha assegurat de la mateixa manera que la nova rebaixa que promet el PP en la campanya cap al 26 de juny és perfectament viable.

stats