DESIGUALTATS
Economia 19/01/2014

Els multimilionaris es fan encara més rics

Les grans fortunes es disparen el 2013 gràcies als rècords a les borses i la recuperació econòmica

Joan Faus
2 min

WashingtonCoincidint amb l'increment de les desigualtats salarials a les grans economies mundials, el 2013 va ser un any excel·lent per als multimilionaris. Els més rics del planeta es van fer encara més rics gràcies als efectes de la recuperació econòmica i sobretot al creixement històric de les grans borses. Les 300 persones més adinerades van incrementar l'any passat la seva fortuna en 387.000 milions d'euros, segons l'índex diari de multimilionaris de l'agència de notícies Bloomberg. Per fer-se una idea de l'enorme magnitud de diners, cal tenir en compte que la xifra equival a prop del 40% del PIB d'Espanya. I el total de la riquesa dels multimilionaris es va situar en els 2,7 bilions d'euros, l'equivalent a gairebé tres cops el PIB espanyol i una quarta part del dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segurament el millor indicador per constatar com de bo va ser el 2013 per als més rics és que dels 300 més rics només 70 van registrar una pèrdua neta de fortuna durant l'any. Per sectors, els més afortunats van ser els inversors de la indústria tecnològica, en la qual els guanys van augmentar un 28% respecte al 2012. Així, no sorprendrà que la persona que més veiés créixer el seu compte bancari fos Bill Gates, el fundador de Microsoft. La fortuna del magnat nord-americà va pujar en 11.600 milions d'euros, fins a un total de 58.000 milions, cosa que li va permetre desbancar al maig el mexicà Carlos Slim com la persona més rica del món. Slim ara és segon, i just darrere seu s'hi situa des del setembre el gallec Amancio Ortega, que també ha perdut una mica de riquesa però, tot i així, gràcies al bon any d'Inditex, ha superat la de l'inversor Warren Buffett, ara quart.

I després de Gates, el segon multimilionari que més es va enriquir el 2013 va ser Sheldon Adelson, el fundador de Las Vegas Sands, la companyia de casinos més gran del món, que impulsava el fallit projecte d'Eurovegas a Madrid. La seva fortuna va augmentar en 10.600 milions, fins a un total de 27.000, per l'increment del 71% de les accions de la seva empresa. Aquesta alça espectacular ha permès a Adelson convertir-se en la desena persona més rica del món.

En el top ten només hi figura una dona: Christy Walton, la vídua del fill del fundador de Wal-Mart, el líder del comerç mundial, que se situa en la novena posició. D'aquests deu afortunats set són nord-americans, dos europeus (Ortega i Ingvar Kamprad, el fundador d'Ikea, que ocupa el cinquè lloc) i un llatinoamericà (Slim). El rànquing també inclou 109 multimilionaris, alguns força joves, que no havien aparegut mai en cap altra classificació. I si Gates va ser el gran guanyador del 2013, el brasiler Eike Batista va ser el gran perdedor, després que la seva companyia petroliera (OGX) es declarés en fallida. La seva fortuna va reduir-se en 8.800 milions i ara està en números vermells.

I com serà el 2014? "Es faran més rics -va pronosticar recentment el magnat de l'energia John Catsimatidis- gràcies al fet que els tipus d'interès es mantindran baixos, els mercats continuaran pujant i l'economia creixerà almenys un 2%". Els experts creuen que serà un any de menys rècords a les borses per la retirada dels estímuls als EUA i que, per tant, bona part de la riquesa haurà de venir dels resultats de les empreses. L'abast de la recuperació econòmica serà clau.

stats