Economia 08/10/2019

L'Estat creu que hi ha marge de negociació amb els Estats Units per evitar els aranzels

El ministre d'Agricultura calcula que el conflicte costaria 200 milions d'euros anuals al sector

Ara
2 min
El superàvit comercial del sector agroalimentari va créixer un 60%, fins als 1.388 milions.

BarcelonaEl ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha assegurat aquest dimarts que encara existeix "marge per a la negociació" per evitar l'entrada en vigor dels nous aranzels a les exportacions europees de productes agroalimentaris anunciat pels Estats Units. L'alt càrrec socialista ha defensat, a més, la necessitat de no tenir una "mentalitat defensiva" si finalment continuen endavant, perquè Espanya és "l'octava potència agroalimentària" i ven diversos productes a "pràcticament tot el món".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Canal Sur Radio, recollida per Europa Press, Planas ha recordat que el pròxim dilluns dia 14 es reuneix a Ginebra l'Organisme de Solució de Diferències. Allà, segons el ministre, la Comissió Europea plantejarà que no s'apliquin les sancions, perquè si l'Organització Mundial del Comerç (OMC) ha autoritzat als EUA a cobrar 7.500 milions en aranzels per combatre ajudes "indegudes" a Airbus, ha dit, Europa obtindrà permís per un moviment semblant perquè "els Estats Units han recorregut a pràctiques totalment similars" en el cas de Boeing.

El portaveu ha comunicat hores més tard que, segons els seus càlculs, el sector agroalimentari espanyol haurà de desemborsar uns 200 milions d'euros l'any en aquests aranzels. Després de reunir-se amb el sector de la producció i la indústria alimentària per tractar aquest assumpte, ha explicat que la xifra correspon al 25% dels 765 milions d'euros de negoci que generen anualment les vendes dels productes alimentaris espanyols afectats. Al seu torn, Pedro Sánchez ha anunciat part del pla d'acció per respondre als aranzels. Durant un acte polític a Andalusia, el candidat a la presidència ha explicat que la intenció és reduir les dimensions de camp necessàries per accedir als subsidis agraris tant a la comunitat autònoma a la qual es dirigia com a Extremadura.

El govern central considera "inacceptable" la llista de productes

Planas ha assegurat que el govern considera "inacceptable" l'esborrany de la llista de sancions publicat la setmana passada per l'administració Trump cap als quatre països del consorci Airbus (França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit). Considera igualment inacceptable que el sector agroalimentari es vegi "esquitxat per una guerra comercial" relacionada amb la fabricació d'avions. No obstant això, el ministre ha celebrat que totes les comunitats autònomes espanyoles estiguin unides en la defensa del sector.

Teresa Jordà, l'homòloga de Planas a la Generalitat, va demanar ahir mateix al govern central que posés en marxa "els mecanismes de la via diplomàtica" per resoldre el conflicte. La consellera, que també va reclamar a la UE que faci el possible per desactivar el problema abans del 18 d'octubre (dia que haurien d'entrar en vigor els nous aranzels), es va comprometre davant les organitzacions agràries a analitzar mercats alternatius en previsió d'una eventual pèrdua de competitivitat.

stats