Economia 14/10/2019

El Nobel d'economia premia tres investigadors per treballs de camp per "alleujar la pobresa global"

Per segon cop a la història una dona, la francesa Esther Duflo, obté el prestigiós guardó

Leandre Ibar
2 min
La francesa Esther Duflo és una dels tres economistes guanyadors del Nobel de 2019.

BarcelonaLa Reial Acadèmia de Ciències de Suècia ha atorgat el premi Nobel d'economia a tres economistes per les seves investigacions sobre l'alleujament de la pobresa a nivell mundial, en especial dedicada a treballs de camp. Els guardonats són el nord-americà Michael Kremer, l'indi Adhijit Banerjee i la francesa Esther Duflo.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Duflo -que va obtenir el Príncep d'Astúries de ciències socials l'any 2015- és tot just la segona dona que guanya el Nobel d'economia des de la seva primera edició, el 1969, ja que abans només l'havia aconseguit la nord-americana Elinor Ostrom el 2009. Amb 46 anys, la francesa també és la persona més jove a rebre aquesta prestigiosa distinció.

"Intentem assegurar que la lluita contra la pobresa es basa en l'evidència científica", ha assegurat Duflo, que ha connectat per via telefònica amb l'acte de presentació del premi, a Estocolm. L'economista francesa ha afegit que la lluita contra la pobresa arreu del món no depèn de l'ajuda externa que els estats més desenvolupats envien als països pobres: "La majoria dels diners que es gasten [en polítiques de reducció de la pobresa] els gasten els mateixos països pobres dels seus mateixos pressupostos", ha dit.

El comitè de l'Acadèmia sueca encarregat de triar els guardonats d'aquest any ha recordat que uns 700 milions de persones viuen en extrema pobresa i que un de cada tres infants pateix malnutrició, per la qual cosa ha valorat que la recerca dels guanyadors serveixi per determinar amb més eficàcia "quines polítiques funcionen i quines no". Així mateix, ha destacat que els tres economistes basen la seva feina en "investigació de camp" i experimental.

Imatge de la pantalla amb l'anunci dels tres guardonats amb el Nobel d'economia, en l'acte de presentació celebrat a Estocolm.-

Per la seva banda, en resposta a una pregunta de la premsa, Duflo també ha parlat de la situació de l'economia mundial, marcada per les tensions comercials i la inestabilitat. Duflo ha situat l'origen de la conjuntura actual en la situació de la majoria d'una part important de la població dels països més desenvolupats: "Vivim temps turbulents. Moltes persones dels països més rics estan profundament preocupades per la seva situació i pel seu lloc al món, perquè creuen que han perdut la dignitat", ha declarat la nova guanyadora. "No són tan pobres com en altres països, però també tenen vides molt difícils", ha afegit.

"S'ha de passar el temporal, les crisis van i venen, però al final s'ha d'intentar entendre la situació de les persones menys afortunades de les nostres societats", ha conclòs Duflo.

L'any passat el comitè va premiar dos economistes per la seva feina sobre el creixement econòmic sostenible i la relació entre l'economia i el canvi climàtic.

Actualment els tres guanyadors treballen en universitats de la ciutat de Boston, als Estats Units. Concretament, Duflo i Banerjee són investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), mentre que Kremer és professor a la Universitat de Harvard. Banerjee i Duflo estan casats des del 2015 i tenen una filla.

stats