MOBILE WORLD CONGRESS
Economia 13/02/2011

Nokia avança que aquest any ja podrà tenir un mòbil amb Windows Phone

El grup finlandès segueix sent el primer fabricant de mòbils del món

Efe
3 min

BarcelonaNokia ha avançat avui que el gegant finlandès de telefonia mòbil podrà llançar al mercat un mòbil amb Windows Phone aquest any 2011, fruit de l'aliança amb Microsoft que va anunciar aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta ha estat la principal novetat d'una multitudinària roda de premsa -més de 600 periodistes- del president mundial de Nokia, Stephen Elop, a Barcelona el dia abans que comenci en aquesta ciutat el Mobile World Congress i en la qual el màxim directiu de Nokia s'ha centrat a vendre les bondats de l'acord i a evitar valoracions sobre com pot afectar els llocs de treball del grup, en especial la plantilla de Nokia a Finlàndia.

De fet l'anunci que Nokia podria disposar del primer mòbil amb Windows Phone l'ha fet la vicepresident de solucions intel·ligents de Nokia, Jo Harlow, segons la qual "el primer telèfon Nokia amb Windows Phone estarà llest aquest 2011", ja que feia algun temps que s'estava preparant aquesta aliança, i s'han mostrat mentre parlava les primeres fotos de mòbils amb aparença de smartphone i pantalla tàctil.

Segons Elop, "els dissenyadors de Nokia i Windows Phone ja estan treballant junts per millorar els smartphone de la firma", precisament el taló d'aquil·les de Nokia.

Nokia segueix sent el primer fabricant de mòbils del món, amb una quota de mercat del 28% el 2010, segons l'última enquesta Gartner, però és que el 2009, tenia el 36% i el 2007 fregava el 50%, de manera que l'aliança amb Microsoft s'ha convertit en la taula de salvació de l'empresa.

"Nokia i Microsoft podran construir una gran relació, que essencialment suposarà que Microsoft aportarà el software i Nokia el hardware per al futur de la telefonia mòbil al món", ha defensat Elop, que ha mantingut que és possible tenir un mòbil amb aquest sistema operatiu abans de Nadal perquè les "negociacions es portaven des de fa temps".

Tant Elop com el seu equip directiu han defensat que l'aliança suposarà grans avantatges tant per a Nokia com per a Microsoft i que no implicarà grans canvis per al gegant finlandès.

Elop ha mantingut que, en termes de llocs de treball, "és un procés llarg que caldrà anar veient" i ha mantingut que el personal de Nokia haurà de seguir treballant en el disseny de mòbils.

Intel i Nokia han tancat una aliança per seguir desenvolupant junts els telèfons de Nokia, en especial aquells que atorguin serveis més avançats i, en aquest sentit, Elop ha anunciat que aquest any hi haurà un mòbil amb el sistema operatiu Meego -que els analistes donen per mort després de l'acord amb Microsoft-, encara que serà experimental.

Jo Harlow, de la seva banda, ha mantingut que Symbian, el sistema operatiu històric de Nokia, continuarà desenvolupant-se, treballant en aplicacions en el núvol i desenvolupant el model d'apps.

Elop també ha volgut tranquil·litzar amb les seves declaracions els desenvolupadors de solucions per a Nokia, una comunitat que opera a tot el món, assegurant que no canviarà el suport a les xarxes d'informàtics que aporten solucions per a Nokia per l'aliança.

Stephen Elop ha assegurat que en la negociacions mai s'ha plantejat la compra de Nokia per part de Microsoft sinó una aliança per treballar junts en el disseny de producte i ha insistit que "la cartera de productes de Nokia i Microsoft són complementàries".

"L'ecosistema de Windows Phone és una molt bona oportunitat per a Nokia", ha assegurat Elop, que ha dibuixat un futur panorama de la telefonia mòbil dividit en el que ha anomenat tres ecosistemes: IOs, d'Apple; Android, de Google, i el Windows Phone, que tindrà Nokia de soci privilegiat.

Sobre la seva posició com a accionista de Microsoft, Elop ha assenyalat que mentre duri la negociació no podrà seguir venent accions, però que ho farà quan sigui legalment possible i que llavors farà públiques quantes accions posseeix de Nokia.

stats