Només 5 de les 35 empreses de l'Íbex tenen un pla d'igualtat en vigor

Les empreses de més de 50 treballadors que no tinguin un pla s'enfronten a un règim sancionador amb multes de fins a 7.500 euros

2 min
Una dona treballadora d'una fàbrica.

MADRIDAquest és el primer 8 de març, Dia Internacional de les Dones, en què les empreses de més de 50 treballadors que no tenen un pla d'igualtat registrat es poden enfrontar a multes de fins a 7.500 euros. Ahir dilluns va acabar el termini perquè totes aquestes empreses comuniquessin a l'autoritat laboral corresponent la posada en marxa d'aquest tipus de plans –regulats per llei– dins l'empresa. Si bé l'obligatorietat d'aquesta norma com a tal no és nova –des de l'any 2007 les empreses de més de 250 treballadors n'havien de tenir–, sí que ho és el llindar del requeriment, que ha anat descendint fins a arribar als 50 treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat que aquest límit es va anunciar el 2019 i les empreses han tingut un període de més de dos anys per incloure la mesura, no totes han fet els deures a temps. Segons les últimes dades facilitades pel ministeri de Treball, de les 35 empreses que conformen l'Íbex-35, només cinc tenen un pla d'igualtat en vigor, mentre que cinc empreses més han iniciat els tràmits per registrar-lo i dues el tenen caducat. La resta, 23 empreses, no han comunicat a l'autoritat laboral la seva intenció de posar-lo en marxa. "El 94% de les empreses de l'Íbex et diuen que tenen polítiques d'igualtat, però no és el mateix, perquè els plans estan regulats per llei", ha recordat Carmen Sampayo, presidenta de la comissió de gènere el Consell General d'Economistes.

Amb tot, de les 30.024 empreses inscrites a 31 de gener a la Seguretat Social i, per tant, obligades a tenir un pla així, només 4.700 el tenen en vigor, segons les últimes dades publicades pel ministeri de Treball. És a dir, només han complert el tràmit un 15,6% del total d'aquestes empreses, que donen feina a 8,3 milions de persones. Ara bé, la xifra no és exacta, perquè, com reconeix la mateixa autoritat laboral, sovint les empreses no registren els plans o els tenen en procés de tramitació.

No complir amb aquesta obligatorietat està qualificat per llei com una infracció greu de les relacions laborals i, per tant, les multes poden anar dels 751 euros als 7.500 per a empreses. A més, si és la mateixa Inspecció del Treball qui exigeix a l'empresa tenir un pla –en els últims anys s'han intensificat els controls per detectar si les empreses complien amb la norma–, les multes poden ascendir fins als 225.000 euros.

Els plans d'igualtat els negocien empreses i treballadors per arribar a una "igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones als centres de treball i eliminar la discriminació per raó de sexe".

stats