Economia 15/10/2012

Els nord-americans Roth i Shapley guanyen el Nobel d'economia

Són autors de la teoria de les assignacions estables i la pràctica del disseny de mercat

Ignasi Pujol
1 min

BarcelonaEls acadèmics nord-americans Alvin E. Roth (1951) i Lloyd S. Shapley (1923) han estat guardonats aquest dilluns per la Reial Acadèmia de les Ciències sueca amb el premi Nobel d'economia per la seva "teoria de les assignacions estables i la pràctica del disseny de mercat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Roth desenvolupa la seva carrera acadèmica a la universitat de Harvard, mentre que Shapley és professor a la Universitat de Califòrnia.

Als guardonats se'ls reconeix la tasca feta en l'àmbit de l'estudi sobre els mercats econòmics, el seu disseny actual i possibles redissenys futurs a través dels càlculs matemàtics.

"El premi d'aquest any s'atorga a un exemple excel·lent d'enginyeria econòmica", han destacat els membres de l'Acadèmia.

El treball de Roth i Shapley se centra en un problema econòmic central, l'optimització de les assignacions entre l'oferta i la demanda, i el mèrit dels dos professors és haver trobat respostes per al "disseny pràctic de les institucions mercantils", ha informat l'agència Efe bastant-se en la documentació de l'Acadèmia.

El jurat destaca que la feina dels premiats és complementària: la "teoria bàsica" de Shapley i les "investigacions empíriques i dissenys pràctics" de Roth obren un ampli camp per investigar sobre la millora de l'actuació dels mercats.

stats