19/12/2016

Un nou cas Dreyfus?

3 min
El tribunal va qüestionar en el judici que Lagarde no recorregués la milionària indemnització de l’estat a Tapie, amic de Sarkozy.

El Tribunal de Justícia de la República ha declarat culpable Christine Lagarde, actual directora gerent de l’FMI, d’un delicte de negligència quan ella era ministra d’Economia durant la presidència de Nicolas Sarkozy. Amb tot, el tribunal no li ha imposat cap pena. La decisió ha agafat tothom amb el peu canviat. El govern francès ha ratificat tota la seva confiança en Lagarde perquè continuï al capdavant de l’FMI. Lagarde va viatjar a Washington dissabte, potser perquè donava per descomptada una sentència absolutòria, tenint en compte que la fiscalia així ho demanava.

A Washington, els partidaris de Lagarde insinuen que la justícia ha consumat una operació política, una mena de nou affaire Dreyfus, l’oficial d’artilleria jueu condemnat per traïció el 1894, l’home que va provocar el J’accuse d’Émile Zola. Lagarde, advocada de professió, va declarar al judici que no s’ocupava de coses com el cas Tapie, que tenia problemes més rellevants, com per exemple la crisi financera internacional. ¿És versemblant?

El 1993, el banc Crédit Lyonnais es va vendre Adidas, que era propietat de Tapie (que al seu torn l’havia comprat amb un crèdit d’aquest banc), i es va quedar amb la major part de les plusvàlues. Aleshores l’empresari demanda l’entitat, ara nacionalitzada. El tribunal li dóna la raó i obliga el banc a pagar 135 milions d’euros a Tapie. Però un recurs deixa sense efecte la resolució. El 2008, per suggeriment de Tapie i amb la llum verda de Lagarde, s’acorda un arbitratge privat. Aquest arbitratge fixa una indemnització de 405 milions a favor de Tapie. Lagarde no recorre la decisió i, en no fer-ho, Tapie cobra 45 milions més com a reparació moral. Cal recordar que Tapie havia donat suport electoral a Nicolas Sarkozy.

El 2015 esclata tot. L’arbitratge estava manipulat. Tapie ha de tornar tots els diners. Segons Lagarde, el seu director de gabinet és qui s’encarregava de tot. El tribunal no qüestiona la seva decisió d’autoritzar l’arbitratge, però basa la seva condemna en el fet que es renunciés al recurs, que hauria paralitzat el pagament a Tapie. Tot i així, no li ha imposat cap pena per... “la seva personalitat”, la seva “reputació internacional” i perquè el 2008 estava abocada a lluitar contra la crisi.

¿Que no l’hagin castigada li servirà a Lagarde per continuar al capdavant de l’FMI? La decisió no admet recurs. Però hi ha la possibilitat de presentar un recurs de cassació. El govern francès vol que Lagarde continuï a l’FMI. Després de Dominique Strauss-Kahn, una caiguda de Lagarde deixaria França fora del cim de l’FMI. Com a mínim un temps.

stats