Economia 11/02/2022

Balears congela per llei l'increment de places turístiques

Els consells insulars podran revisar la moratòria d'aquí quatre anys

2 min
Turistes passegen pel carrer de Sant Miquel de Palma un dia de l'estiu del 2021

PalmaLa nova llei turística de les Illes Balears bloquejarà totes les places turístiques d'allotjament vacacional i hoteleres que falten per assolir el sostre. Així ho ha confirmat aquest divendres la presidenta del govern, Francina Armengol, a la presentació de la nova llei per regular el sector al Consolat de Mar. D'aquí quatre anys, els consells insulars podran decidir si volen recuperar aquestes places sobrants per posar-les un altre cop al mercat. Si no ho fan, quedaran extingides definitivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, la moratòria afectarà un total de 18.718 places a tot Balears. Pel que fa a Mallorca, són 8.486, de les quals 3.600 són de lloguer vacacional i 4.900 hoteleres. Aquestes xifres corresponen a un primer bloc que s'acabava el 2024, ja que després, segons havia estipulat el Consell de l'illa, se'n podien tornar a obrir 10.000 més.

Pel que fa a Eivissa, n'hi corresponen 7.000 i a Formentera, 3.232. El cas de Menorca és diferent, perquè no té borsa de places turístiques. Cal recordar que a les Balears, avui en dia, hi ha 115.523 places de lloguer turístic regulat. Pel que fa a les places hoteleres, n'hi ha 443.705.

La llei inclourà una possible ampliació de fins al 15% de la superfície dels establiments turístics a canvi que aquests mateixos redueixin en un 5% el seu nombre de places. Així i tot, el portaveu de Més per Mallorca, Joan Mas Collet, ha aclarit que "només queden un 25% dels establiments turístics que poden fer-ho". També ha especificat que cada consell insular podrà estipular quin serà el percentatge de creixement, amb aquest màxim del 15%. Això sí, sempre serà a canvi de la reducció del 5% de les places.

En línies generals, el discurs tant de la presidenta com del vicepresident, Juan Pedro Yllanes; el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, ha volgut reforçar la idea de "la qualitat per davant de la quantitat". De fet, aquest últim ha apuntat cap als quatre eixos que vol tractar la llei: el social, relacionat amb les condicions dels treballadors, el mediambiental, el territorial i la modernització mitjançant la digitalització del sector.

Règim sancionador

El text legal turístic estableix un règim sancionador en cas d'incompliment o infraccions administratives. En primer lloc, s'estableix una multa de 500 euros per cada llit no elevable que hi hagi a l'establiment. D'altra banda, serà obligatori comptar amb un pla de circularitat i es multarà amb 100.000 euros les empreses que no mostrin la documentació acreditativa. La normativa també fixa que s'aplicarà una sanció de fins a 1.000 euros per no diferenciar tots els productes balears a les cartes, menús o similars.

La nova regulació s'ha aprovat en un consell de govern extraordinari com a decret llei, però en forma de projecte de llei, "perquè pugui ser millorat i modificat al debat parlamentari", ha afirmat la presidenta de l'executiu balear.

stats