Economia 16/02/2021

Les noves onades de la pandèmia frenen la recuperació de l'economia europea

El PIB de la UE cau un 6,4% el 2020 i Espanya aporta una quarta part de la pèrdua d'ocupació

3 min
Un treballador en una planta metal·lúrgica a Székesfehérvár, a Hongria.

BarcelonaL'economia europea va patir l'últim trimestre de l'any l'impacte de la segona i la tercera onada de la pandèmia, que va frenar la millora que s'havia produït en el tercer trimestre. Malgrat tot, la caiguda del producte interior brut (PIB) a la Unió Europea i a l'eurozona el 2020 va ser inferior a les previsions que havia fet la Comissió Europea. El PIB de l'eurozona va tancar el primer any del coronavirus amb un descens del 6,8%, mentre que en el conjunt de la UE el descens va ser del 6,4%, segons les estimacions publicades aquest dimarts per l'oficina comunitària d'estadística, l'Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'alentiment de l'economia també va repercutir en l'ocupació. Segons les dades de l'Eurostat, el nombre d'ocupats a la zona euro va baixar un 1,8% el 2020, mentre que en el conjunt de la Unió el descens va ser de l'1,6%. Tot i aquests descensos, les caigudes van ser inferiors a les previsions que havia fet la Comissió Europea al novembre, quan va projectar un descens del PIB del 7,8% a l'eurozona i del 7,4 % a la UE, i una contracció de l'ocupació del 5,3% i el 4,5%, respectivament. No obstant, segons reconeix l'Eurostat, la recuperació que s'havia iniciat durant el tercer trimestre es va veure truncada els últims tres mesos de l'any per la segona onada de la pandèmia.

L'últim trimestre del 2020 el PIB es va contraure un 0,6% en l'àrea de la moneda única i un 0,4% a la UE en comparació amb els tres mesos anteriors, en els dos casos una dècima menys del que anticipava l'agència comunitària en la seva estimació preliminar del 2 de febrer. En comparació amb el tancament del 2019, la caiguda del PIB va ser del 5% a l'eurozona, una dècima inferior a l'estimació preliminar de l'Eurostat; i del 4,8% a la UE, sense canvis.

Malgrat la caiguda generalitzada, Espanya va mostrar els últims tres mesos de l'any un dels millors comportaments de la UE. El PIB va augmentar un 0,4% entre l'octubre i el desembre respecte al trimestre anterior, mentre que va caure un 9,1% en la comparació interanual. Així, l'economia espanyola va ser la que més va créixer en l'últim trimestre entre les grans de l'euro, ja que només el PIB alemany va aconseguir ascendir un 0,1%, mentre que el d'Itàlia va caure un 2%, el de França un 1,3% i el dels Països Baixos un 0,1% en comparació amb el trimestre previ. En el conjunt de la UE, Romania va registrar l'increment trimestral del PIB més alt (5,3%).

Pèrdua d'ocupació

D'altra banda, el nombre de persones amb feina va augmentar un 0,3% tant a l'eurozona com al conjunt de la UE entre l'octubre i el desembre en comparació amb el trimestre previ, segons les dades de l'Eurostat. En termes interanuals, l'ocupació va caure en el quart trimestre un 2% a l'àrea de la moneda única i un 1,7% a la UE.

Segons l'agència estadística europea, en el quart trimestre del 2020 la xifra de persones ocupades a la UE era de 205,6 milions, fet que representa un increment de 515.000 ocupats respecte al tercer trimestre de l'any passat, però una caiguda de 3,5 milions en relació a la dada dels tres primers mesos del 2020, abans de l'inici de la pandèmia.

Espanya, amb 19,5 milions d'ocupats en l'últim trimestre del 2020, va registrar un avanç trimestral de l'ocupació de 226.000 persones respecte al tercer trimestre. No obstant això, en comparació amb el primer trimestre del 2020 va restar 704.000 persones ocupades, el 27% de l'ocupació perduda a l'eurozona i el 20% en el conjunt de la UE. En comparació amb el quart trimestre del 2019, l'ocupació a Espanya va retrocedir en 908.000 ocupats, aproximadament el 30% de l'ocupació perduda a la zona euro i el 23% del total de la UE.

stats