Economia 22/04/2016

Orange compra el banc francès Groupama i desafia el sector financer

La telefònica francesa vol impulsar el seu banc mòbil, que arribarà també a Espanya

Dani Sánchez Ugart
2 min
El servei tècnic d’Orange deixa Barcelona i se’n va a Madrid

BarcelonaEn els ambients financers ja fa temps que es respira un neguit. La revolució tecnològica que ha revolucionat pràcticament totes les indústries, amenaça d'irrompre de ple en el sector bancari, canviant les regles del joc. "Clarament ens estem quedant enrere i hem de ser molt ràpids", va admetre el president del BBVA, Francisco González, fa només uns mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El seu vaticini era que desenes de bancs desapareixeran en els pròxims anys, pel procés de consolidació que es viurà a Europa, però sobretot per la desena de 'start-ups' tecnològiques que estan irrompent en algun punt de la cadena de valor bancària. Però l'encreuament de camins entre la indústria tecnològica i la bancària no es nodreix només de petites empreses innovadores, com ho demostra el fet que la 'teleco' francesa Orange, hagi anunciat aquest divendres la compra del 65% de Groupama per fer el seu propi banc mòbil.

El moviment recull la tendència de traslladar les finances a la butxaca del client, amb serveis de banca mòbil complets -que eliminen la necessitat de trepitjar l'oficina-, com el que va llançar recentment CaixaBank, ImaginBank. Però el tret diferencial del moviment d'Orange és que no és una empresa financera la que explora noves maneres d'arribar als seus clients, sinó que es tracta d'una tecnològica la que abraça, de manera completa, el negoci bancari. Fins, ara, com recordava González, les tecnològiques només havien entrat en segments puntuals, com el de pagament amb el mòbil (Apple o Google tenen solucions en aquest sentit) o en la gestió dels comptes personals (com la 'start-up' Fintonic).

Orange vol apostar fort pel nou negoci. La seva intenció és agafar Groupama Banque, que té poc més de mig milió de clients i rebatejar-lo com a Orange Bank i perseguir l'objectiu d'arribar als dos milions de clients només en territori francès. La nova entitat començarà a operar a França a principis del 2017 i oferirà un "servei de banca especialment dissenyat pel seu ús al mòbil" que es distribuirà, no només a les oficines de Groupama -que reté un 35% de la propietat de la nova societat-, sinó també a través dels milers de botigues que Orange té repartides pel territori. Després, la intenció de la companyia és fer créixer el negoci a Espanya i Bèlgica.

L'ambició és crear un negoci bancari complet al mòbil. "[Orange Bank] oferirà tots els serveis bancaris essencials amb una plataforma que dona als clients una experiència digital única als seus mòbils. Els serveis proposats cobriran els comptes corrents, els estalvis, préstecs i serveis d'assegurança", explica Orange en un comunicat.

Amb aquest moviment, la companyia francesa pretén fer un pas endavant en la seva "ambició de diversificar el negoci cap als serveis financers mòbils" i dur aquest tipus de serveis "a una nova dimensió".

stats