Alimentació

Els pagesos donen per perduda entre el 60% i el 90% de la collita de l'oli d'oliva

Unió de Pagesos defensa que el preu actual del litre, entre els 7 i 9 euros, serveix per garantir la continuïtat del sector

2 min
Josep Maria Barrull, Jordi Pascual i Miquel Piñol, d'Unió de Pagesos

BarcelonaNova alerta de la pagesia del sector de l'oli d'oliva. La baixa producció ocasionada per la sequera, que impactarà en els productors per segona campanya consecutiva, suposarà una pèrdua mitjana de la collita de l'oli d'oliva d'entre el 60% i el 90%. La producció prevista és de 7.000 tones d'olives, menys de la meitat de la collita de l'any passat i lluny de les 33.000 tones d'una campanya normal.

Aquestes pèrdues es concentraran sobretot en oliveres de secà: en comarques com l’Alt Camp, la Terra Alta, el nord de la Ribera d’Ebre i les Garrigues, que arribaran a perdre gairebé tota la producció per la manca de pluja (95%). En les zones de reg, com al pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, on la dotació pot haver estat intermitent per les restriccions d’aigua, hi haurà també pèrdues importants, però molt menors, xifrades en un 30% de la collita. A Catalunya hi ha prop de 81.000 hectàrees de superfície d'olivera de secà i més de 23.000 hectàrees de regadiu.

Per tot això, el sector anticipa la pèrdua de molts clients que fins ara compraven aquest producte, perquè aniran a buscar olis més econòmics i de pitjor qualitat, però alhora ha advertit que no poden fer res més que mantenir els preus alts.

"Una persona en tot un any consumeix uns 10 litres d'oli: estava acostumat a pagar 5 euros el litre i ara ha passat a 8 euros. La diferència entre el que pagàvem i el que paguem venen a ser uns 3 euros per mes per persona i any. Crec que per la continuïtat de sector ens podríem emmotllar una mica i no tornar a vendre per sota de preus de cost", ha explicat aquest dimecres en roda de premsa el responsable nacional del sector de l’oli d’Unió de Pagesos, Jordi Pascual.

De fet, produir un quilo d'oli ronda els 4 euros, un cost que ha estat molt de temps per sobre del preu de compra. És per això que per garantir la continuïtat de sector, Unió de Pagesos ha anticipat que el preu de venda actual, que se situa entre els 7 i 9 euros, "seria correcte" per a la seva supervivència.

Pluja i ajudes

"Només demanem pluja", ha dit Pascual, que també ha reclamat tant al Govern com a l'executiu central ajudes per a les explotacions de l'olivera. La situació d'aquesta campanya és encara més complicada perquè ve viciada per l'anterior, també afectada per una baixa collita. "Sempre quedaven unes 300.000 tones per a la campanya següent, i això ara no ha passat", ha afegit.

Els productors han advertit que l'increment de preu de l'oli no s'ha traslladat al pagès, ja que la sequera no ha estat l'única causa d'aquest augment. "També hi contribueix l'especulació d'algunes empreses o de la gran distribució", ha explicat Pascual, a qui ha acusat d'omplir-se les butxaques. "L'oli que han venut aquest any a grans preus el van comprar fa un any a preus més barats", ha afegit.

Es tracta d'un crit d'alerta que fa temps que està en boca d'aquest sector: la crisi de preus no sempre ha estat per raons de mercat, com una eventual sequera, sinó pels efectes de "campanyes enganyoses" d'ofertes de preu per part d'envasadors i de la gran distribució. També han demanat a l'administració acabar amb "aquests abusos".

stats