Agricultura
Economia 14/11/2022

La inflació i la mala collita disparen un 12% el preu de l'oli d'oliva

Les principals DO de Catalunya assumeixen una caiguda de la producció del 50% però confien en arribar a la demanda

Albert González Farran
3 min
Una agricultor agafa olives després de la collita.

Les Borges BlanquesEl mercat de l’oli d’oliva verge extra està a l’alça. Els nous preus s’han encarit fins a un 12% en la majoria de cooperatives productores de Catalunya, que ja venen l’oli nou d’aquesta campanya. La inflació en les matèries primeres –vidre, cartró i plàstic–, els elevats costos de la llum i els carburants i les males collites per la sequera –sobretot a Andalusia– han fet que el mercat apugi els preus de manera generalitzada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tant a la demarcació de Tarragona, on es concentra el nombre més gran de denominacions d’origen (Siurana, Terra Alta i Baix Ebre-Montsià) i la producció d’oli més alta (una mitjana de 20 milions de quilos anuals), com també a Lleida (amb la DO Garrigues) es preveu una davallada productiva de fins al 50%. La collita tot just acaba de començar i encara es desconeix el rendiment que tindran finalment les olives al molí, però tots els productors reconeixen que la campanya no ha sigut bona. Les onades de calor i la manca d’aigua han sigut un dels grans factors d’aquesta davallada, que s’afegeix al fet que el cultiu de l'oliva, al ser originàriament de secà, té un caràcter bianual, és a dir, que les bones campanyes solen ser cada dos anys (i la campanya passada va ser una de les més generoses).

En qualsevol cas, totes les cooperatives confien que es podrà atendre la demanda, però a un preu més car. “Només estem parlant d’un encariment de menys d’un euro per litre d’oli –defensa Montserrat Gelonch, responsable de comunicació de la DO Siurana–, un preu que contribueix a la sostenibilitat i a l'economia del territori i permetrà als pagesos seguir produint en pròximes campanyes”. Precisament, l’oli nou que aquesta DO promourà aquest mes a les fires de Reus i Tarragona es vendrà a un preu únic d’oferta de 28 euros (la garrafa de cinc litres), dos euros més car que l’any passat. Fora d’aquestes fires, els preus són òbviament diferents a les botigues de cada cooperativa.

“El nostre oli d’oliva encara és barat perquè contribueix a la salut i dura molt més que altres productes agroalimentaris”, reivindiquen els responsables de la DO Baix Ebre-Montsià, que preveuen una caiguda de la producció de fins al 30%. “Venim d’anys molt bons i, com que la nostra producció és majoritàriament de secà, tindrem menys collita”, admeten els productors d’aquesta zona, que també confien que hi haurà prou oli per a tots els seus clients.

"Si no apugem els preus, els nostres agricultors no podran menjar", asseguren els responsables de la cooperativa de l'Albagés, una de les integrants de la DO Garrigues. En aquesta zona, que l’any passat va superar els 10 milions de quilos d’oli, es preveu una caiguda de fins al 52% en la producció. A la cooperativa de Maials, la que més oli va generar l’any passat de tota la DO (1,3 milions de quilos), els preus de la garrafa pugen de 23 a 26 euros, mentre que a la d’Arbeca, en què havien mantingut la mateixa tarifa de 25 euros durant tres anys consecutius, el seu consell rector acaba d’aprovar un increment de tres euros més.

"Ens han augmentat els preus d’envasatge fins a un 40% i és insostenible mantenir les nostres tarifes", admet el gerent de la cooperativa d'Arbeca, Sergi Millán. “És la pura lògica de l’oferta i la demanda dels mercats”, justifica el responsable de vendes de Maials, Carmel Sisteré. “No ens queda un altre remei”, afegeix la gerent de la cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques, Roser Vila, que assenyala l’electricitat com una de les seves grans preocupacions, ja que aquesta és la principal font d’energia per fer anar els molins premsadors.

Acord inèdit per abaratir costos

Tres cooperatives de la DO les Garrigues (Sant Isidre de les Borges Blanques, Arbeca i l’Espluga Calba) van decidir a l’octubre de manera inèdita premsar conjuntament l'oli primerenc, el de les olives més verdes, collides unes setmanes abans de l’habitual. Les tres entitats, amb una producció conjunta de 10.000 litres d’aquest tipus d’oli verd, van prendre aquesta decisió per primera vegada per optimitzar recursos i abaratir costos, sobretot el de l’electricitat. Van utilitzar conjuntament el molí de les Borges Blanques perquè disposava d'unes instal·lacions de dimensions més grans i sobretot de cambres per mantenir les olives a baixa temperatura (uns 25 graus), imprescindible per conservar l'aroma afruitada i el gust amarg i picant propi d'aquest tipus d'oli.

"És una manera raonable d'optimitzar recursos en una producció molt particular i minoritària", explica el director comercial de Sant Isidre, Francesc Vilanova, que recorda que aquest tipus d’oli representa sols l’1% del conjunt total de producció. El president de la junta de socis d'Arbeca, Jaume Gotsens, va recordar: "Les cooperatives de les Garrigues hem col·laborat sempre entre nosaltres per abaratir costos, sobretot amb la compra de material". Actualment, les tres cooperatives ja utilitzen els seus propis molins per a la producció regular.

stats