Energia
Economia 07/03/2022

Quant paguem d'impostos per l'energia?

El marge de rebaixa fiscal a l'electricitat és més baix que en el gas i els carburants

2 min
Rebut de la llum

BarcelonaEls preus de l'energia s'han disparat fins a màxims històrics arran de la invasió d'Ucraïna. Els preus, de fet, ja anaven cap amunt durant tot l'any passat per la represa de l'activitat econòmica després de la pandèmia, cosa que va fer augmentar la demana d'energia. La situació s'ha agreujat amb el conflicte ucraïnès, perquè Rússia és un dels principals productors mundials de petroli i gas. De fet, aporta el 40% del gas que consumeix la Unió Europea. L'energia és una de les principals fonts d'impostos dels governs a tot el món. Però en la situació actual, el marge de rebaixa fiscal en l'electricitat té poc recorregut a Espanya, on ja s'estan aplicant mesures, però hi ha més marge en el cas del gas i els carburants.

Electricitat

El rebut de la llum té unes quantes càrregues fiscals: l'IVA, l'impost elèctric i l'impost a la generació. L'IVA es va rebaixar del 21% al 10% per fer front a l'encariment dels últims mesos. Aquesta mesura s'havia d'acabar el 30 d'abril, però el president espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar que es mantindria fins al 30 de juny.

Quant a l'impost a l'electricitat, que era del 5%, es manté ara en un mínim del 0,5%. La mesura també es mantindrà fins al 30 de juny, igual que l'impost a la generació, del 7%, que està suspès fins a la fi del primer semestre.

Carburants

Els carburants són l'energia amb més càrrega impositiva. El Butlletí Petrolier de la Unió Europea publica cada setmana els preus de mitjana a cada estat de la UE amb impostos i sense impostos. Per fer-se'n una idea, a l'últim butlletí –de dijous passat– el preu de la gasolina de 95 octans a Espanya de mitjana se situava amb impostos en 1,60884 euros el litre. I el preu sense impostos era de 0,85693 euros. En el cas del litre de gasoil, el preu amb impostos era d'1,49679 euros el litre, mentre que sense impostos era de 0,85802.

Per cada litre de carburant, de fet, el cost de la gasolina o del gasoil és el 31% i el 34%, respectivament. A aquest cost bàsic s'hi ha de sumar la distribució i els marges de les benzineres, aproximadament el 17% i el 2%, respectivament; i després l'IVA (21%) i l'impost d'hidrocarburs. L'impost d'hidrocarburs suposa 0,473 euros per litre de gasolina i 0,379 euros per litre de dièsel. En total, l'Estat recapta anualment pels carburants uns 20.000 milions d'euros, entre l'impost especial d'hidrocarburs i l'IVA.

Gas

En el cas del gas, el rebut és més complicat. Té una part fixa, de peatges, que per als usuaris domèstics es divideix en tres trams, depenent del consum anual. A aquesta part fixa, s'hi suma la variable, és a dir, el consum en kWh. A més, pel gas es paga un 21% d'IVA i l'impost d'hidrocarburs, que és de 0,00234 euros per kWh.

stats