Economia 13/06/2014

La plantilla de Panrico desconvoca la vaga a Santa Perpètua després de vuit mesos

Els empleats de Santa Perpètua abandonen l'aturada però adverteixen a l'empresa i la Generalitat que no signaran cap pacte sobre l'ERO temporal que vol aplicar Panrico

Elena Freixa
2 min
L'assemblea de Panrico d'aquest dissabte / PERE VIRGILI

BarcelonaLa plantilla de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda ha votat aquest divendres a favor de desconvocar la vaga indefinida després de vuit mesos. La sentència de l'Audiència Nacional que va avalar els acomiadaments a la fàbrica i el desgast després d'un llarg conflicte que aquest divendres complia els vuit mesos de durada han fet que els treballadors decidissin aturar aquesta mesura de protesta.

Amb 98 vots a favor i 45 en contra i 3 abstencions, la plantilla s'incorporarà a la feina a partir de dilluns. A la pràctica, però, això no implicarà el retorn efectiu a la línia de producció, ja que la direcció ha plantejat un ERO temporal al centre per tal de posar-lo en marxa de manera progressiva després del llarg període en què ha estat aturat.

Malgrat la desconvocatòria de la vaga, la plantilla manté el rebuig gairebé unànime a la proposta de mediació de la Generalitat, per la qual l'empresa s'havia ofert a rebaixar fins a 70 o 80 els 133 acomiadaments que el jutge ha autoritzat al centre. A canvi, però, Panrico vol decidir els criteris per triar els acomiadats i, segons han denunciat els membres del comitè, va arribar a plantejar que tot el comitè acceptés voluntàriament figurar a la llista dels acomiadats.

Els treballadors han acordat durant l'assemblea d'aquest divendres que no signaran cap pacte amb l'empresa ni el Govern tot i tornar a la feina, ja que no estan d'acord amb els termes que es proposen a hores d'ara. "Si volen, que apliquin la sentència però no signarem res", advertien diversos treballadors aquest dijous després de l'última reunió amb la Generalitat que va acabar sense acord.

La plantilla ha estat molt crítica amb la postura que ha adoptat el departament d'Empresa i Ocupació, a qui han acusat d'alinear-se només amb els plantejaments de Panrico i de fer de "fals medidador", ha dit a l'ARA un portaveu de la plantilla. El president del comitè d'empresa, Ginés Salmerón, ja va dir tot just saber-se la sentència de l'Audiència que el camí lògic era abandonar la vaga, però la divisió era clara amb d'altres membres del comitè, partidaris de continuar amb l'aturada.

Reunió dimarts

La propera trobada formal entre treballadors i empresa està prevista per dimarts que ve, per tal d'abordar la negociació de l'ERO temporal que Panrico vol aplicar per poder preparar la fàbrica per a la tornada a la normalitat. El Govern va instar les parts aquest dijous a aprofitar aquesta negociació per mirar de tancar altres pactes, com la reducció dels acomiadaments previstos. D'acord amb la decisió de l'assemblea, però, no sembla que el pacte sigui una opció.

El membre del comitè Fèlix Yela ha explicat aquest divendres en sortir de l'assemblea que confien rebaixar a 53 els acomiadaments previstos i que l'empresa accepti negociar i no imposi els criteris perquè les sortides siguin voluntàries.

També ha confiat que hi hagi un acord per organitzar el retorn a la feina aprofitant els torns de les vacances d'estiu per salvar el període de represa de l'activitat. L'empresa va dir que necessitaria sis mesos com a mínim per reobrir la fàbrica, mentre Yela ha calculat que n'hi haurà prou amb dos o tres.

stats