Economia 06/05/2014

"Es va castigar Santa Perpètua": els demandants denuncien el greuge comparatiu en l'ERO de Panrico

L'Audiència Nacional jutja finalment la impugnació de l'expedient de regulació després de gairebé set mesos de vaga a la planta de Donuts

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Protestes a l'exterior del judici per l'ERO a Panrico

MadridL'Audiència Nacional jutja aquest dimarts la impugnació de l'ERO de Panrico. Una cinquantena de treballadors de la planta de Santa Perpètua, que estan en vaga indefinida des del 13 d'octubre, s'han desplaçat fins a la sala social a Madrid, després que el 20 de març se suspengués la vista del judici per qüestions formals –un dels demandants, representant sindical de la planta de Valladolid, no s'hi va presentar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els demandants, CCOO i UGT, han defensat al tribunal que la composició de la comissió representativa que va acordar l'ERO no era proporcional, ja que dels 13 membres -vuit van formar l'acord-, només un pertanyia a la planta de Santa Perpètua, però, en canvi, va ser una de les més afectades. “Els castigats van ser a Santa Perpètua i Múrcia”, ha dit l'advocat de CCOO, Enrique Lillo.

Lillo ha argumentat que l'empresa va “castigar” aquestes dues plantes perquè la primera, la de Santa Perpètua, ja estava en vaga indefinida, i la segona, la de Múrcia, s'havia cremat.

A banda, també ha demanat l'anul·lació de l'ERO perquè no es va respectar el dret a vaga –Inspecció de Treball va arribar a la conclusió que es vulnerava aquest dret perquè es venien Donuts i Bollycao produïts en altres fàbriques– i també per incompliment de les obligacions informatives, com la presentació de la memòria econòmica abans de l'expedient de regulació.

La resposta de la defensa

La defensa ha basat el seu argumentari a recordar que CCOO va avalar l'acord, encara més, “l'acord va incorporar firmes de membres de CCOO”. A banda, ha volgut desmuntar la demanda de CGT, ja que dels 104 representants legals en l'empresa, només 2 són membres d'aquest sindicat, ha puntualitzat.

La principal prova que ha presentat per continuar l'ERO és també l'informe de la Direcció General del Treball del 26 de desembre del 2013, que va arribar a la conclusió que “la comissió estava perfectament constituïda a l'empara de la llei”. Aquest informe “beneeix” el procés”, ha assegurat la defensa.

Gairebé set mesos de vaga

L'ERO de Panrico a la planta de Santa Perpètua afectava 215 persones d'una plantilla total de 345, i a la resta se'ls retallava un 18% del sou, que se sumava a una retallada del 25% en un altre ERO el 2013. La Generalitat ha intentat fer de mediador en un conflicte que enfronta, a més d'empresa i treballadors, també el comitè d'empresa amb CCOO, que defensa que se celebri un referèndum amb vot secret després d'un pacte amb la Generalitat i Panrico, que preveia reduir els acomiadaments de l'àrea industrial de 154 a 94. La direcció el va acceptar, però els treballadors de la planta el van rebutjar.

stats