Patronals
Economia Patronals 27/06/2023

Cañete desmarca les pimes dels elevats guanys de les empreses

El president de Pimec reclama tenir veu en el diàleg social

2 min
Antoni Cañete amb el president Pere Aragonès a l'arribada a l'acte.

Barcelona"Darrerament s’ha parlat de marges empresarials i, malauradament, s’ha posat tothom al mateix sac. Això és un error i una irresponsabilitat perquè, a diferència de les grans companyies, les mipimes [micro, petita i mitjana empresa] no poden traslladar als preus l’increment dels costos empresarials, com els de l’energia o les matèries primeres. El Banc d’Espanya situava aquests marges, l’any 2022, en un 18%, i després va reconèixer que les pimes tenien més dificultats". Així s'ha adreçat el president de la patronal Pimec, Antoni Cañete, al miler de personalitats del món de l'empresa i la política que s'han reunit a la Nit de Pimec, celebrada aquest dimarts al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un acte en què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat el seu suport a la patronal Pimec. "Continueu tenint el Govern de Catalunya al vostre costat", ha indicat, alhora que ha fet valdre l'aportació de les petites i mitjanes empreses a l'economia. "Catalunya presenta les millors dades en ocupació i això és gràcies a molta gent, però també a les pimes que representen la major part de les empreses del nostre país", ha indicat Aragonès, i ha afegit: "Si hi ha discursos derrotistes, no és per part nostra".

"Vull adreçar un missatge a les autoritats polítiques i a la societat. Sapigueu situar l’empresa al centre de les vostres decisions, i feu-ho pensant en la dimensió de les empreses". Amb un clar missatge de queixa davant la "demonització" de les empreses, Cañete ha volgut fer valdre la tasca de la petita i mitjana empresa catalana, de qui assegura que han passat moltes dificultats per sobreviure aquests darrers anys amb els elevats costos dels subministraments i les primeres matèries.

Alhora, el president de la patronal ha reclamat també que "el pròxim president del govern espanyol incorpori les pimes, amb veu pròpia, al diàleg social espanyol, tal com ja passa a Catalunya i a Europa". Aquesta queixa, que fa anys que des de Pimec i Conpymes recullen, ara s'avala per la recomanació del Consell de la Unió Europea d'incloure les pimes al diàleg social, tal com va avançar l'ARA.

Empreses premiades

La Nit de Pimec, que se celebra justament el Dia Nacional de l'Empresa, reconegut per la Generalitat, també premia diverses petites i mitjanes empreses per la seva aportació a la societat. En aquest sentit, en la categoria de reconeixement a l'activisme empresarial, PIMEC distingeix el Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona, constituït oficialment el 1870, per la seva activitat gremial i la seva resiliència a l’hora de fer front a la situació d’increments de costos de l’energia i subministraments. En la categoria de comerç, el premiat és la Càtedra UPF-BSM Retail, Turisme i Serveis per la seva contribució en l’anàlisi i l’estudi dels reptes del comerç minorista.

En la categoria de joves, Natulim, una start-up de productes de neteja ecològics, s'endú el guardó. El premi Diplocat a la projecció empresarial catalana és per a El Rosal, un obrador de Lleida famós per les seves galetes artesanes. Altres empreses premiades també han estat Arico Forest pels seus valors en sostenibilitat i l'empresa d'alimentació Alemany 1879 per la qualitat lingüística empresarial. En la categoria de mipime més competitiva han guanyat Bioidenti-Cell, Cohitech i Toni Pons.

stats