Patronals

Fita històrica de Pimec, que entra al Consell Econòmic i Social

El govern espanyol dona llum verda a l'entrada al diàleg social de les patronals més representatives en l'àmbit autonòmic

2 min
El president de Pimec, Antoni Cañete, després de l’assemblea.

BarcelonaLa patronal catalana Pimec ha assolit el seu màxim nivell de representació a Espanya, en la que ha sigut una lluita d'anys. Segons ha pogut saber l'ARA, el consell de ministres va obrir ahir la porta a la patronal que presideix Antoni Cañete a formar part del Consell Econòmic i Social (CES) de l'Estat, organisme amb representació de les patronals i sindicats més representatius. El decret que permet a Pimec formar part d'aquest organisme es publicarà previsiblement avui al Butlletí Oficial de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest decret reconeix la representació dins del CES de les organitzacions empresarials que tinguin la condició de ser les més representatives en l’àmbit d'una comunitat autònoma. El canvi normatiu, a més de garantir que en tot cas aquestes hi seran presents, formula el mandat que s’adapti el reglament d’organització i funcionament intern del Consell Econòmic i Social per fer-ho possible.

Amb aquesta entrada al màxim espai de representativitat al qual pot accedir Pimec, per la seva condició d’organització empresarial més representativa d’àmbit autonòmic, la patronal que presideix Cañete consolida la seva participació en el diàleg social en l'àmbit de l'Estat.

Un primer pas per assolir aquesta representativitat en l'àmbit estatal es va produir el passat mes de febrer, quan la patronal de pimes catalana va entrar a la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius (CCNCC). Aquest fet va obrir la participació de les pimes catalanes en els espais estatals de diàleg social, "una fita històrica", tal com ho va definir la mateixa patronal. El president de Pimec, Antoni Cañete, va celebrar llavors la fita "després de 40 anys amb un sistema democràtic de representació empresarial feble", tenint en compte que "només una part del teixit empresarial ha tingut veu i vot", en referència a les grans empreses.

A més, Pimec encara opta a una altra via de representativitat. Fa unes setmanes el consell de ministres va aprovar l’entrada d’una organització empresarial autonòmica més representativa al Consell Estatal de la Pime. Fonts de Pimec admeten que són la patronal amb més números per optar a aquesta posició, ja que és la patronal d'àmbit autonòmic amb més representació.

Per a Pimec, entrar a formar part del CES és tot un èxit, perquè es tracta d'assolir la màxima representació a què podria optar en l'àmbit estatal. Per aconseguir-ho, Pimec ha comptat amb algunes cartes a favor, com són la recomanació de la Comissió Europea de reforçar el diàleg social en l'àmbit de la UE, així com el suport d'alguns grups polítics, com el de Junts al Congrés, que han treballat per la modificació de la composició del CES.

Per a Pimec, aquest reconeixement és un èxit, al marge de la representativitat per al conjunt de les pimes, que també intenta obtenir a través de Conpymes (la Confederació Nacional de Pimes).

stats