Macroeconomia

Foment aixeca la veu d'alarma malgrat l'optimisme econòmic generalitzat

La patronal no descarta més pujades de tipus i preveu una recuperació lleugera a partir del 2024

2 min
Salvador Guillermo, director d'Estudis i Economia de Foment del Treball

BarcelonaLa patronal Foment del Treball alerta d'un "afebliment" de l'economia catalana i espanyola en el que queda d'any, que es veurà reflectit en "un estancament de l'atur". Així ho han explicat el director d'estudis econòmics, Salvador Guillermo, i el president de la comissió d'economia i fiscalitat, Valentí Pich, durant la presentació del darrer informe de conjuntura econòmica de la patronal. Foment fa així un crit d'alarma malgrat el relatiu optimisme que en dates recents han mostrat tant el Banc d'Espanya com l'OCDE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la patronal, el refredament de l'economia també tindrà un paper en el fet que les administracions tinguin menys capacitat de recaptació, cosa que obligarà a ajustar el dèficit públic "per la part de les despeses i no amb els ingressos", indiquen.

Pel que fa al mercat de treball, apunta que el 2023 tancarà amb una "imperceptible" reducció de l'atur. "Els següents trimestres no seran millors que aquest", ha resumit Valentí Pich, ja que les bones xifres actuals en matèria d'ocupació s'entenen, en gran part, per l'efecte estacionalitat de l'època d'estiu, en què augmenten les contractacions sobretot en el sector serveis.

Més possibles pujades de tipus

Salvador Guillermo ha assegurat que, davant les encara alarmants xifres d'inflació a Europa, no descarta més pujades dels tipus d'interès en els pròxims mesos. En aquesta línia, el document estima que la inflació registrarà pujades interanuals "relativament destacades" durant els pròxims mesos, que atribueixen, entre d'altres, a l'encariment del petroli comparat amb la baixada del preu dels productes energètics a finals del 2022.

En aquest sentit, Foment coincideix amb les previsions de la CEOE, que espera que l'any tanqui amb una taxa d'inflació del 4,8% i que es redueixi el 2024 fins al 2,1%. Aquesta "inflació més persistent obligarà els bancs centrals a tenir uns tipus d'interès alts o fins i tot incrementar-los", ha recordat Guillermo. A més, ha recordat que les mesures de política econòmica "acostumen a donar fruits entre 12 i 18 mesos després d'aplicar-se", de manera que una pujada de tipus en l'actualitat no es veuria reflectida fins a finals de l'any que ve.

Davant d'aquest context, segons la patronal, les mesures que cal prendre davant de l'afebliment de l'economia espanyola i catalana depenen de millorar la productivitat i "reforçar l'agenda econòmica i política".

stats