Crònica

Joel Joan, una votació frustrada i l'etern obstacle de la burocràcia

Ambient deslluït en l'últim dia d'eleccions a la Cambra de Comerç per la baixa participació

2 min
Electors votant presencialment a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona

BarcelonaLa cara de decepció de Joel Joan quan, al tercer pis de l'edifici de Diagonal de la Cambra de Comerç, els membres de la mesa li han dit que no portava els documents que li calien per votar a les eleccions camerals –en les quals ell mateix és un dels candidats de la llista Eines de País– reflectia fidelment la tònica del matí de votacions presencials a l'ens.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona han acabat aquest dimecres deixant un regust agredolç. Històricament, la participació en aquestes votacions és baixa i ahir al migdia era d'un 2,6% del cens. Això es dona per la poca coneixença que en tenen empresaris i autònoms i per les complicacions intrínseques de les mateixes eleccions. "Em pensava que els d'Eines havíem solucionat això de la burocràcia", deia Joel Joan mentre marxava resignat a buscar la documentació que li faltava.

Però l'actor no ha estat l'únic que ha hagut de fer dos viatges per tenir la documentació correcta. Des de divendres passat es podia votar als comicis de manera telemàtica, des de casa o a la gestoria, amb un codi de doble verificació. Aquest dimecres, l'últim dia d'eleccions, només es podia fer de manera presencial, aportant les escriptures de l'empresa o, en el cas de ser autònom, el DNI.

Però la complicació dels tràmits ha deixat més d'un empresari sense votar per falta de documents. Això, i una pregunta que s'anava repetint entre els votants: "Del meu epígraf, qui és de la llista Eines de País? I de Va d'Empresa?" En resum: desconcert generalitzat.

Lluny del 2019

Amb tot, la jornada presencial ha estat plàcida. Lluny queda la tensió viscuda el dia de votació presencial del 2019, quan hi va haver baralles i cops de puny entre candidats a les portes de la Cambra, que va acabar amb la intervenció dels agents de seguretat de l'edifici. "Eren el grup de pakistanesos de l'epígraf del comerç, els uns que anaven amb el Carles Tusquets i els altres amb el Ramon Masià", explicaven fonts properes als incidents aquell dia.

Els incidents van ser el termòmetre de l'energia del moment: l'establishment no es plantejava la possibilitat de perdre la Cambra. En aquell moment ningú podia pensar que la llista independentista Eines de País trauria majoria absoluta; de fet, no els veien ni com a rivals. Aquest dimecres, però, era diferent. La situació política no és la d'aleshores; les posicions estan molt més acostades i amb només dues llistes hi havia moltes incògnites obertes.

stats