Patronals
Economia Patronals 23/06/2023

Peixaters contra carnissers i quatre disputes clau en la batalla per la Cambra

Les llistes amb les empreses candidates ja són públiques i evidencien els principals enfrontaments que hi haurà a les urnes

3 min
Edifici de la Llotja de Mar, seu de la Cambra de Comerç

Les principals disputes per governar les Cambres de Comerç ja es comencen a entreveure amb la publicació oficial de les llistes dels candidats de cara a les eleccions del mes de setembre. A la Cambra de Comerç de Barcelona hi ha, en total, 112 empreses candidates per ocupar les 52 vocalies, cosa que evidencia que hi ha empreses que s'hi han presentat de manera individual, sense anar lligades ni a la llista d'Eines de País - Un Pas Més, ni a la de Josep Santacreu. Com que els candidats són empreses i no persones físiques, en alguns casos és complicat saber qui serà el representant de cadascuna, però ja permeten saber on hi haurà els grans combats electorals.

Eines, Pimec i Agbar

El primer epígraf, que representa la indústria extractiva no metàl·lica, petrolis, energia i aigua, compta amb tres candidats per una cadira. Catgas Energia S.A., de la candidatura d'Eines de País, competirà amb el gegant Agbar i també amb Factor Energia, liderada per Emili Rousaud. Agbar ja ocupava una cadira al ple de la Cambra perquè tenia una de les anomenades cadires de plata, les de més aportació econòmica, en aquest cas representada per Ricard Frigola. Aquesta vegada, a causa de la rebaixa en el nombre de cadires de pagament aprovades per l'actual govern cameral, l'empresa presidida per Àngel Simón opta a la cadira a partir del sufragi. La presència de Factor Energia, per la seva banda, evidencia la participació de Pimec, ja que Emili Rousaud és vicepresident a la patronal de pimes i era un dels primers noms que sonava per encapçalar la candidatura alternativa a la llista sobiranista.

Una cooperativa contra el Banc Sabadell

L'epígraf dedicat als serveis financers i bancaris tindrà dues cadires al ple de la Cambra a triar entre quatre empreses candidates. D'una banda, el Banc Sabadell, que ja ocupava una cadira de plata, es batrà amb la Cooperativa Catalana de Serveis Financers presentada per Eines de País. De l'altra, la corredoria d'assegurances Ferrer & Ojeda es disputarà la vocalia amb Mútua Manresana. En aquesta ocasió, el banquer Carles Tusquets (Mediolanum), un dels principals opositors a la llista vinculada a l'ANC, no s'ha presentat malgrat la batalla legal que ha liderat contra el departament d'Empresa de la Generalitat per disconformitat amb les eleccions del 2019.

Colonial, Roca, Fitó i un empresari proper a Junqueras

És un dels grups que portarà més cua, i també el que aglutina més cadires per decidir (12). És on es presenta una de les cares més conegudes de la candidatura independentista i actual vicepresident de la Cambra, Toni Fitó, amb la societat Pere Quart S.L., i també l'actual vicepresidenta tercera, Roser Xalabarder, amb Nubur XXI S.L. Aquests competiran directament amb la socimi Colonial, que ja està al ple, representada pel seu conseller delegat, Pere Viñolas. També juga a aquesta categoria Vicenç Pedret –molt proper a ERC i Oriol Junqueras–, en representació de la societat ADEVIPE S.A. En el mateix grup, però en una altra categoria, és on es presenta Isardsat S.L., l'empresa de l'actual presidenta de la Cambra, Mònica Roca.

Joel Joan contra Focus i peixaters contra carnissers

Més enllà dels actuals integrants del comitè executiu, hi ha curiositats que afloren d'aquestes llistes. En l'epígraf d'altres serveis s'hi presenta l'empresa Arriska S.L., productora de l'actor Joel Joan, que ha donat suport públicament a la llista independentista. Arriska s'enfronta a l'empresa Serveis de l'Espectacle Focus, de la qual és proveïdora. Pimec torna a fer-se veure al grup de Comerç, en què hi ha el president de PimeComerç i del Gremi de Peixaters, Àlex Goñi. Goñi s'enfrontarà, justament, al president del Gremi de Carnissers i de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, així com a l'empresa presentada per Eines, Clickame Networks, d'Esteve Blanc. També en l'àmbit de comerç hi concorren Casa Ametller i Bon Preu, que no competiran per la cadira perquè estan en categories diferents, i cap de les dues va amb la llista de l'ANC. En el camp de la metal·lúrgia hi batallaran La Farga Yourcoppersolutions S.L., d'Oriol Guixà, proper a FemCat i de la llista de Santacreu, contra Recam Làser, de Pere Barrios, fins ara el vicepresident segon de l'actual ple.

L'enigma Santacreu

Tot i que Josep Santacreu és, en principi, la cara visible de la llista alternativa a la de l'actual governança, no queda clar en quin epígraf es disputa la seva cadira. Als registres consultats per aquest diari no consta que l'exdirectiu de DKV tingui cap càrrec en cap de les empreses que es presenten. Des de la seva candidatura asseguren que faran declaracions públiques "d'aquí unes setmanes".

stats