Directius

Radiografia del patronat de La Caixa: qui mana a les torres negres?

La fundació controla al 100% els actius de CriteriaCaixa, el gran hòlding empresarial català

4 min
La Fundació Bancària La Caixa és l’accionista únic de Criteria.

BarcelonaLa Fundació Bancària La Caixa és un tòtem a Catalunya. És propietària al 100% del hòlding empresarial CriteriaCaixa, que al seu torn és el màxim accionista de CaixaBank –el primer banc d'Espanya–. També té destacades participacions a Naturgy, Telefónica i Cellnex, entre d'altres. És per això que la Fundació La Caixa és un dels pols més influents de l'economia catalana i espanyola, i té al capdavant l'incombustible Isidre Fainé, de 81 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Va ser Fainé qui va impulsar un model de negoci on la Fundació del grup fos l'òrgan de governança principal. Com a fundació, la seva missió, com detallen els seus estatuts, és la de "construir una societat millor i més justa donant oportunitats a les persones que més ho necessiten, amb els valors de confiança, excel·lència i compromís social". Amb aquest objectiu social, al qual destinarà 600 milions d'euros aquest 2024, controla el seu braç empresarial.

Aquest engranatge evidencia la importància dels que són al capdavant tant de Criteria com de la Fundació, noms que sovint queden amagats. De fet, aquest dijous es feia públic que el president d'Agbar, Àngel Simón, serà el nou conseller delegat de Criteria. També es va pactar la continuïtat d'Isidre Fainé com a president de Criteria durant quatre anys més. Però ¿com funciona exactament la Fundació La Caixa i qui n'integra el patronat?

Òrgans de govern

Com a fundació, el seu màxim òrgan de govern i representació és el patronat, que fa les funcions d'administrar els béns i els drets que integren el patrimoni de la Fundació i també controla, supervisa i informa el Banc d'Espanya. Està integrat per un mínim de deu membres i un màxim de quinze, i actualment té el màxim recollit als estatuts, incloent-hi el president, el vicepresident i 13 vocals. A ells s'hi suma el secretari.

Els patrons, segons els estatuts, són "persones rellevants en l'àmbit d'actuació de l'Obra Social de la Fundació Bancària La Caixa que reuneixen els requisits d'honorabilitat comercial i professional que estableix la legislació vigent i els coneixements i l'experiència específics per a l'exercici de les seves funcions". Són càrrecs no remunerats i la norma indica que el patronat ha d'incloure un representant d'una de les entitats fundadores de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, que es van rotant cada dos anys.

El patronat també ha de tenir almenys un membre de les entitats representatives d'interessos col·lectius en l'àmbit d'actuació de la Fundació (Càritas Diocesana de Barcelona i la Creu Roja); així com persones independents de reconegut prestigi professional en matèries o sectors –diferents del financer– en què la Fundació tingui inversions rellevants. Finalment, hi ha el grup de persones amb coneixements específics en matèria financera. Aquests dos últims són triats exclusivament per decisió dels patrons del seu respectiu grup.

Entitats fundadores

Les entitats fundadores de La Caixa són cinc: la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País (SEBAP), l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, l’Ateneu Barcelonès, la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i Foment del Treball Nacional. El patró nomenat directament per les entitats fundadores pot exercir el càrrec per un termini de dos anys i no pot ser mai el president de l'entitat. El nomenament correspon a les entitats fundadores d’acord amb un torn rotatori.

Actualment és el torn de Foment, que va nomenar l'expresident de la patronal Joaquim Gay de Montellà. Aquest, però, va assumir el càrrec el febrer del 2022, de manera que d'aquí un mes acaba el seu torn i serà el torn de la SEBAP. Aquest capítol va ser especialment rellevant quan fa quatre anys, en el torn de la Cambra de Comerç, aleshores liderada per l'equip independentista Eines de País, es va designar patró el vicepresident cameral Toni Fitó.

Pel que fa a les entitats d'interessos col·lectius –Càritas i Creu Roja– són patrons Lluís Carreras del Rincón (designat per Creu Roja) i Eugeni Gay Montalvo (designat per Càritas).

La llista completa

Isidre Fainé és el president del patronat i pertany al grup d'experts financers. Els patrons que formen part d'aquest grup no tenen un límit temporal concret per ser patrons i mentre continuïn complint els criteris establerts, són elegibles indefinidament. També formen part d'aquest grup noms com el vicepresident, Juan José López Burniol; el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete; la notària Isabel Estapé Tous; el president del Grup Godó, Javier Godó Muntañola; l'exconseller d'Economia Francesc Homs Ferret; la vocal de la Fundació d'Estudis Financers de l'Institut Espanyol d'Analistes, Asunción Ortega Enciso; i el fundador del Grup BPI, Artur Santos Silva.

Al grup d'independents amb prestigi professional fora del sector financer hi ha el professor Shlomo Ben-Ami; la notària Isabel Gabarró Miquel –va substituir Salvador Alemany al patronat–; el president d'Indra, Marc Murtra, i l'expresident d'Inditex Pablo Isla. Els patrons d'aquest grup tenen un límit de 12 anys (l'equivalent a tres mandats de quatre anys).

Finalment, el secretari (no patró) del patronat és l'advocat i economista Josep Maria Coronas Guinart, també secretari general d'Abertis des del 2010. Coronas és una de les persones més properes a Fainé i exerceix de secretari des de l'octubre del 2017.

Aquesta quinzena de noms són els responsables de les decisions de la institució més influent de l'economia catalana. I són també el grup d'on ha de sortir la persona que substituirà Isidre Fainé com a timoner de l'entitat.

stats