Economia 26/08/2014

Pelegrí declara que la Comissió Europea ha actuat "tard i malament" en la crisi del veto rus

Josep Gudiol
2 min
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí

BarcelonaEl conseller d'agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha comparegut aquest dimarts a la diputació permanent del Parlament per parlar sobre la crisi del sector agroalimentari provocada pel veto rus a les exportacions europees. Pelegrí ha carregat contra la Unió Europea (UE) i ha denunciat que la Comissió Europea ha actuat "tard i malament" en aquest assumpte. "La UE és molt exigent a l'hora de demanar condicions al sector agrari. Això s'hauria de correspondre amb l'exigència dels productors a la UE al prendre decisions". El conseller ha assegurat que "no estem demanant ni més diners, ni favors, només allò previst en els tractats de la comunitat europea".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pelegrí ha assegurat que aquesta crisi no denota cap problema estructural del sector, tal com ha suggerit la UE. "Que jo sàpiga, no s'havien tancat mai les fronteres amb Rússia pels productes europeus". El conseller ha demanat que s'activin les mesures previstes pels fons europeus en una situació com aquesta i ha proposat la creació d'automatismes en l'aplicació d'aquestes mesures de cara al futur. En segon lloc, ha demanat universalitat i igualtat en el servei d'ajudes. "Si tohtom produeix el que la UE demana, és lògic que les ajudes siguin igualitàries". "Si les mesures arriben tard i són insuficients no podem afrontar amb eficiència aquesta crisi", ha declarat Pelgegrí, que ha afegit que aquesta situació ha provocat "incertesa i inseguretat" en el sector. D'altra banda, ha assegurat que, a dia d'avui, encara no saben com s'aplicaran les mesures anticrisi.

Pelegrí ha remarcat que la crisi del veto de Rússia és producte d'una "decisió política" europea. Pelegrí ha assegurat que "sancionar al govern rus ha provocat un greuge molt important al sector agrari català". Així mateix, ha volgut destacar que això "té efectes negatius directes, com el sector càrnic, el secor de la llet, el sector industrial. També ha provocat una "saturació del mercat".

El conseller ha recordat que el pròxim 30 d'agost tindrà lloc una reunió de caps d'estat i de govern, i ha demanat que es tingui en compte la crisi dels productes agroalimentaris. D'altra banda, el conseller d'Agricultura ha preguntat, irònicament: "Per què nosaltres tenim un veto a l'exportació de productes a la Federació Russa, però no hi ha, al contrari, un veto a l'importació de productes russos a la UE?". Pelegrí ha recordat que Catalunya engloba el 37% de les exportacions a Rússia. Per acabar, ha detallat tot un seguit de propostes per a la millora del sector, com l'agilització de la validació dels certificats a l'exportació, la contractació de més veterinaris per fer possible aquesta agilitat, i ha demanat una estratègia conjunta de futur per tal que "una situació com aquesta no es torni a produir".

stats