Economia 17/10/2019

La ‘motxilla austríaca’, a debat a Catalunya

L.i.
1 min

BarcelonaLa patronal Foment del Treball va portar ahir a debat la possible modificació de l’actual sistema de pensions i la introducció del model conegut com la motxilla austríaca. La patronal de les grans empreses catalanes -juntament amb l’agència austríaca de promoció econòmica i el consolat austríac a Barcelona- va convidar Christian Böhm, vicepresident de l’associació austríaca de fons de pensions i conseller delegat del fons APK Pensionskasse, a exposar el sistema com a base per demanar-ne una hipotètica aplicació a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Böhm va explicar la situació del sistema de pensions a Àustria, un model únic que se centra en la iniciativa privada i que té detractors i defensors arreu del món. El sistema té vuit fons de provisions. Les empreses paguen les cotitzacions dels seus empleats a la Seguretat Social austríaca, que diposita els diners al fons que li indica la mateixa companyia. D’aquesta manera, els treballadors acumulen el que paguen, i ho poden ampliar, si volen, amb diners de la seva butxaca. Així doncs, cada empleat va acumulant diners, que recupera tant en cas de jubilació com en cas d’acomiadament, cosa que elimina el sistema públic de pensions per a la majoria de treballadors del sector privat -els funcionaris austríacs sí que mantenen el sistema públic-, així com els subsidis d’atur.

Böhm va assenyalar que, tot i que inicialment els fons comptaven tenir un rendiment anual del 6%, actualment estan molt lluny d’aquesta xifra atesa la conjuntura econòmica, amb rendiments i tipus d’interès molt baixos. Un altre dels inconvenients del sistema és que la meitat dels autònoms del país no el fan servir.

stats