Economia 01/03/2019

Aragonès prepara canvis legislatius per poder gastar 1.200 milions per a necessitats "urgents" en pròrroga pressupostària

El vicepresident garanteix el retorn de les pagues extra previst per al 2019

Ara
2 min
El conseller d'Economia, Pere Aragonès

BarcelonaEl vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha avançat en una entrevista a 'Els matins' de TV3 que el seu departament ja prepara canvis legislatius per poder gastar 1.200 milions per a "necessitats urgents i inajornables" en el context de pròrroga pressupostària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el pla de contingència d'Aragonès, es preveu el retorn de les pagues extra previst per al 2019 encara que no hi hagi pressupostos, però no es podrà fer el desplegament del decret de l'escola inclusiva, i les inversions de millora de material a Bombers i Mossos d'Esquadra queden "en l'aire".

Segons el departament de Vicepresidència i Economia, la intenció del Govern és aprovar ampliacions de crèdit per fer front a pagaments necessaris, per exemple causats per un augment de població. La justificació d'aquestes ampliacions és que, igual que ha augmentat la despesa, també han augmentat els ingressos i, per tant, les arques de la Generalitat poden fer front a aquests increments de despesa.

Les ampliacions de crèdit ha de ser aprovades pel Parlament, d'acord amb la llei de finances. Des de Vicepresidència asseguren que s'està treballant en propostes concretes. Des de la conselleria, tenen confiança que el Govern trobarà suports suficients per aprovar aquests augments de despesa, perquè estan justificades i són necessàries per garantir certs serveis públics.

El fet que no s'hagi aprovat un pressupost des de 2017 obliga el Govern a optar per aquest tipus de mecanisme, ja que amb la pròrroga dels comptes de fa dos anys provoca que hi hagi desajustos entre aquests i les necessitats de despesa d'aquest any.

També ha insistit que es van fer fins a deu reunions amb els comuns per aprovar els pressupostos però que "sempre hi posaven noves condicions". Ha admès que probablement en unes altres circumstàncies hi hauria un avançament electoral per no poder aprovar els pressupostos, però que en l'actual context –amb les dues eleccions convocades i enmig del judici de l'1-O– l'actual Govern no dimitiria.

"Pensava que les acusacions tindrien més nivell"

Sobre el judici, el conseller ha assegurat que el que s'està demostrant és que les acusacions estan totalment infundades i molt mal preparades, i que quan es porta la política als tribunals, i no al diàleg, s'acaba malament. "Pensava que tindrien més nivell", ha afegit. També ha assegurat que Junqueras està "més fort que mai i convençut del seu compromís polític".

stats